2010. április 8., csütörtök

Narancsos kalács v2.0

Egy régebben már kipróbált recept továbbfejlesztett változata:


Kenyérsütőgép keverőedényébe raktam a következőket a felsorolás sorrendjében, majd elindítottam a Dagasztás programot (kenyérsütőgép hiányában kézzel is össze lehet gyúrni):
  • 1 narancs héjából a sárga rész lereszelve
  • 2 narancs kifacsart leve és rostjai (kb. 2 dl)
  • 1 kis pohár (175 g) natúr joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • 1 csipet só
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt átszitálva
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 dkg friss élesztő
Figyeltem, ahogy a gép összedolgozza a tésztát, hogy szükség esetén tudjak igazítani az állagán (most egy kis víz kellett hozzá; úgy látszik, kissé szárazak voltak a narancsok).

A dagasztás végeztével kivettem a tésztát a gépből, megfeleztem, és az egyik feléhez kézzel hozzágyúrtam 1 púpozott evőkanál holland kakaóport meg 1 evőkanál vizet.

Vékonyan kikentem egy püspökkenyérformát a sütéshez.

A világos tésztát kisebb téglalappá nyújtottam. Kézzel hosszúkásra húztam a sötét tésztát, majd a világosnak a közepére tettem úgy, hogy a két hosszú oldalánál maradjon némi fedetlen rész. Együtt nyújtottam akkorára, hogy a hosszabbik oldal valamivel több legyen, mint a püspökkenyérforma hossza. Megszórtam egy marék mazsolával, majd óvatosan feltekertem, és a formába emeltem. (Így a kakaós rész és az összes mazsola is garantáltan a belsejébe kerül, vagyis nem tud megégni a sütéskor.)

Betettem a sütőbe, amit ezután felmelegítettem 50 fokra, majd elzártam, és benne hagytam a tésztát, hogy kb. a duplájára keljen (egy jó óra kellett neki ehhez). Utána 180 fokra kapcsoltam, és 45 percet sütöttem, majd még 15 percet az elzárt sütőben hagytam.

Melegen is elég jól sikerült szeletelni ezt az illatos, ízletes kalácsot. Most egy finom tea volt a kísérője. Még másnap sem volt száraz, bár akkor már elbírt egy kis citruslekvárt.

Idő: az elkezdéstől kb. 3 óra elteltével lehet enni, de csak kétszer 10 percnyi munka van vele (előbb a tészta összeállítása, aztán meg a formázás)
Pénz: kb. 500 Forint
A narancs és az ízesítők (fűszerek, kakaó, mazsola) kivételével hazaiból.

2 megjegyzés:

Szamóca írta...

Ez igencsak a fogamra való sütemény!
Úgy is van itthon egy csomó narancs, ezek után nagy esély van rá, hogy így végezzék! :-)

Névtelen írta...

Én tegnap megsütöttem ezt a kalácsot. Szegfűszeg helyett fahéjat használtam, és méshogy formáztam. Jól sikerült, mutatós lett, jó az illata, viszont a narancshéj ehetetlenné tette, máskor biztosan ki fogom hagyni belőle. És nem, a fehér részét nem reszeltem bele, csak a sárgát :-( meecee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails