2009. augusztus 19., szerda

Étcsokoládés tallér

Nem vagyok nagy csokirajongó, de időnként a minőségi darabok azért jöhetnek a témában. Mint például ez itt:

(Mérőedénynek 240 ml-es "bögrét", a kenyérsütőgép mérőpoharát használtam.) Egy nagy tálban 10 dkg puha vajat jól elkevertem 1/3 bögre barnacukorral és 1 teáskanál vanília kivonattal. Hozzáadtam 2/3 bögre teljes kiőrlésű búzalisztet, 1/4 bögre cukrozatlan holland kakaóport, 1/2 teáskanál szódabikarbónát és 1/4 teáskanál sót, és ezekkel is alaposan összekevertem. Végül 4 dkg összevágott étcsokoládé (nálam most 86%-os kakaótartalmú Cote d'Or) és 1/4 bögre pehelymix került még bele. Diónál valamivel kisebb csomókat gyurmáztam belőle (gömbölygetni nem lehetett, mert ahhoz szétesős, de a markomban összenyomva egybetapadt), és szilikon sütőlapra sorakoztattam, majd kilapítottam őket (kézzel ment legjobban, és a gombócozás miatt már úgyis mindegy volt). Nekem 22 db lett, és kényelmesen elfért a tűzhely sütőlemezén, így egy adagban meg tudtam sütni.

150 fokon (kivételesen előmelegítve, mert mást sütöttem előtte) kb. 15 perc sütés kellett neki. Amikor láthatóan repedezik a teteje, akkor jó. Melegen lágy és morzsálódós még, ezért a sütőlemezen érdemes hagyni kihűlni, és csak utána leszedni; addigra összeáll. Sütés közben érdemes nagyon odafigyelni, könnyen megéghet!

Finom omlós, intenzíven csokis, de nem töményen édes kekszek lettek, és ráadásul fantasztikus illatuk van.

A receptet Antal Vali oldalán találtam, ennek a cikknek a megjegyzései között osztotta meg Kaktusz. 10 deka vaj volt itthon a 11 helyett, azért mértem mindent szűkebben az eredetiben ajánlottnál kicsit kisebb bögrével (így az arányok megmaradtak, és ez a lényeg); az édességéből pedig rutinosan visszább vettem egy kicsit, és jó is lett így (de ugye én erősen alulról lövöm a közízlést ezen a téren). A darabszám nyilván méretfüggő, így sem épp kicsik lettek.

Idő: fél órán belül megvan; amíg sül, kényelmesen el lehet mosogatni
Pénz: kb. 500 Ft
Barnacukor: Mauritius, étcsoki: Belgium, kakaópor: Hollandia - de legalább a vaj, a liszt meg a pehelymix magyar volt.

6 megjegyzés:

Szamóca írta...

Dulmina, ez nagyon jól néz ki!
Csokiból én is csak a Cote d'Or étcsokiait eszem, most is van itthon egy tábla belőle. Ezek után elég nagy a valószínűsége, hogy nálam is hasonlóképpen fogja végezni. :-)
Köszi a receptet!

Dulmina írta...

Jó sütést; remélem, neked is ízleni fog!
A Cote d'Or mellett nálam Lindt csokik szoktak még előfordulni (legalábbis abban a kategóriában, amit el is fogyasztok), de azok tényleg csak úgy enni, nem süteményekbe. A vicces az, hogy én már évek óta nem vettem csokit, mégis mindig van itthon egy rakás :)

Daisy írta...

Csoki ügyben kérem szépen a lehetőségét annak, hogy ne vegyek csak legyen. De! Mindég.Sajnos ezt sem tudom még megsütni, de édesség tekintetében nálunk sem csöpög a cukor a süteményekből.A teát is cukor nélkül isszuk, csak a nagyfiam nem tudott lemondani róla. A fent említett csokoládékat azért is szeretem, mert két kockánál többet nem is tudok megenni , mert nem is esik jól. Ennyi bőven elég az élvezethez.A tejcsokiban van valami, ami eteti magát. Ezt ma már be merik vallani.

Névtelen írta...

Szia Dulmina, most keszitettem eloszor toled valamit, meghozza ezt az etcsokis kekszet, es mar hulnek a racson, de nem birtunk magunkkal, es forron megkostoltuk! Hat ez valami remek! Nem is tul cukros, igy talan a kislanyomnak is izleni fog, aki amugy nem tul edesszaju. Koszonom szepen, es ezentul akkor nem csak a nyalamat fogom csorgatni a receptjeidet olvasva, de meg is csinalom!
Kiskrumpli Franciaorszagbol

Dulmina írta...

Örülök, hogy ízlik, nálam is egyből a kedvencek közé került ez a keksz, és a bejegyzés óta többször is készítettem már.
További jó sütést-főzést kívánok!

Nóra írta...

Vágytam ma valami finom kekszre, ami nem okoz lelkiismeret furdalást, mégis feldobja a tízórait és uzsonnát (ilyenkor mindig hozzád jövök). 81%os csokiból és barnacukor helyett nyírfacukorral sütöttem meg, pillanatok alatt, még reggel. Tökéletes lett ezzel az édesítővel is! Most vagyok túl a tejeskávés tízóraimon és szerettem volna Neked megköszönni, olyan fenséges, hétvégés volt! :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails