2012. szeptember 27., csütörtök

Őszi zöldségleves bazsalikommártással (laktovegetáriánus vagy vegán)

Nagy sikere volt nálunk múlt hétvégén ennek a szezonzöldségekből készített, igen tartalmas és ízletes levesnek. Ne ijedjünk meg a sokféle hozzávalótól, csak a szezonális kínálat nagyobbacska szelete a piacról, csupa színes és tápláló finomság. Mint ilyen vegyes formációknál általában, bizonyos mértékig tetszés szerint alakítható az összetétel, tehát az sem baj, ha valami kimarad, de ha árválkodik a hűtőben még egy kis egyéb zöldségféle és ideillőnek ítéljük, nyugodtan kiegészíthetjük azzal is.


Hozzávalók 6-8 személyre
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 sárgarépa
  • 2-3 petrezselyemgyökér
  • 2 liter víz
  • 1-1 csapott teáskanál szárított rozmaring, kakukkfű és majoránna
  • 2 kis babérlevél
  • 10-15 dkg fekete szemű bab (vagy fejtett bab)
  • 5-6 tojásnyi méretű krumpli
  • 2-3 marék zöldbab
  • ökölnyi darab sütőtök
  • 2 paradicsom
  • 1 paprika
  • kb. 1/2 kg cukkini
  • 1 teáskanál só
  • 10 dkg apró, tojásmentes száraztészta (tönkölylisztes orsót használtam)
a bazsalikommártáshoz ("pistou"):
  • 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható, illetve több sajttal kiváltható)
  • 1/2 dl extra szűz olívaolaj
  • 2-3 dkg házi sajt (elhagyható, illetve több sörélesztőpehellyel kiváltható, és akkor vegán fogást kapunk)

Meghámozzuk és felaprítjuk a zöldségeket.

Vastag aljú, nagy fazékban fölmelegítjük az olajat, és kevergetve üvegesre pároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzátesszük a felkarikázott répát és gyökeret, és ezekkel is keverünk rajta még néhányat.

Felöntjük a vízzel, beleszórjuk a zöld fűszereket és a szárazbabot (ez a fajta hamar megfő áztatás nélkül is, egyébként célszerű előzetesen beáztatni egy éjszakára, illetve a hosszú vagy nem pontosan ismert főzési idejű fajtákat külön megfőzni enyhén szódabikarbónás vízben, és csak a végén belekeverni a levesbe).

Amikor a bab kezd puhulni, hozzétesszük a felkockázott krumplit, valamivel később a 2-3 cm-es darabokra vágott zöldbabot, majd a felkockázott sütőtököt, a meghámozott és felcikkezett paradicsomot, a felcsíkozott paprikát, a felszeletelt cukkinit és a száraztésztát (zsenge cukkinit nem szükséges meghámozni és kimagozni, idősebb példányt viszont már igen). Sózzuk és addig főzzük, míg minden megpuhul benne (ne legyen nagyon puha, elég, ha csak harapható; a tésztát és a babot érdemes ellenőrizni).

Közben a bazsalikommártáshoz megtisztítjuk és lereszeljük a fokhagymát, és hozzákeverjük az apróra vágott bazsalikomot, az olajat, a sörélesztőpelyhet és az apróra reszelt sajtot.

Tálaláskor teszünk belőle a meleg levesre egy-két teáskanálnyit.


Forrás: Nélkülözhetetlen vegetáriánus könyv
 

1 megjegyzés:

Bridge írta...

Igazad van, az ilyen "Fradi levesek" (Nagymama = mindentbele) a legfinomabbak. :)
A mártáson elgondolkoztam, még leveshez nem próbáltam ilyesmit. (Bár más meg a főzelékhez nem eszik salátát :) ) De ezek szerint nem túl karakteres hozz.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails