2012. szeptember 30., vasárnap

Rachel Allen: A család kedvencei - könyvajánló


Nagyon ritkán nézek tévét, akkor is leginkább sportközvetítést. Így aztán amire azt írják, hogy "ahogy a TV Paprika műsorán látható", na, arról a leghalványabb fogalmam sincs, hogy milyen. Így aztán teljesen az újdonság erejével hatott a könyv, meg Rachel, meg az ő receptjei hétköznapokra és ünnepekre.

Mondjuk miután megkaptam és kibontottam, nem sokáig nézegettem. Megláttam ugyanis benne egy receptet, amit okvetlenül azonnal ki kellett próbálnom, mert minden volt hozzá itthon és pont esedékes volt a kenyérsütés. Így lett vacsorára teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal. Amíg pedig kelt a tészta, majd sült a kenyér, visszatértem a könyv lapozgatásához, most már bele-beleolvasgatva a cím vagy kép alapján érdekesnek ígérkező receptekbe.

Kicsit talán lehetne több ételfotó és kevesebb családi, bár utóbbiak is igényes, kedves, spontánnak kinéző képek, és tulajdonképpen egy családi receptkönyvben teljesen helyénvalóak. Amelyik ételhez meg nem mellékeltek fotót, használom a fantáziámat és elképzelem. Jólesik lapozgatni oda-vissza, és egyre több olyan receptet felfedezni, amit esélyes, hogy előbb-utóbb ki is fogok próbálni. Mert egyszerű és nagyszerű, mert vega, mert egészséges, mert itt is elérhetők a hozzávalók. Szóval, bár kivitele alapján polcdísznek sem lenne utolsó, nem az lesz, és nem is csak az esztétikai élmény meg a virtuális főzőcske miatt fogom olvasgatni, hanem mert szerethető, használható receptek sorjáznak benne.

Bevezető - Könnyű családi fogások - Édes ünnepek - Piknik és kirándulás - Fogások gyerekeknek - Tágabb család - Étkezés a szabadban - Házimozi - Nagy ünnepek - Ehető ajándékok - Ahogy anyukám csinálta - Még néhány kedvenc - Hasznos tudnivalók. Szép kis tartalomjegyzék. Az egyes receptek ugyan nincsenek benne nevesítve, de a könyv végén részletes tárgymutató segít, hogy mégiscsak könnyedén megtaláljam, amire csak nagyjából emlékszem, meg hogy ebben a könyvben olvastam.

Később megállapítom még, hogy a fordító meg a korrektor helyenként lehetett volna alaposabb (vagy talán az is elegendő lett volna, ha tud főzni?), bár ez nálam részben szakmai ártalom is, hogy feltűnnek az ilyen magyarítási pontatlanságok.

Mindent összevetve örülök ennek a könyvnek, bár a tévénézésre nem fogok rászokni miatta - inkább főzök belőle valami finomat :)

Köszönöm a lehetőséget a T. Bálint Kiadónak.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails