Bár kerültek a könyvbe kekszek szép számmal, nagy sajnálatomra a keksznyomós műfaj kimaradt. Pedig ha egyszer ráéreztünk a technikára, akkor gyorsan, egyszerűen lehet igen látványos - és nem mellesleg igen finom - kekszeket készíteni így. Ezúttal egy korábbi, jól bevált receptemből indultam el, csak kicseréltem benne ezt-azt, meg hozzátettem, meg elvettem - igen, úgy is mondhatjuk, hogy teljesen átszabtam. Mégis ehető maradt - sőt, ízletes, kellemesen ropogós, igazi karácsonyi kekszek lettek belőle.
Diós-mézes keksz
(vegán recept, mézzel)
Hozzávalók (kb. 90 darab, 2 nagy és 1 kis tepsi kekszhez)
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 12 dkg darált dió
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
- 15 dkg méz
- 8 dkg olaj (szűk 1 dl, úgy szemre)
- víz a megfelelő tésztaállag eléréséhez (kb. 1/2 dl)
- kevés margarin a tepsi kikenéséhez
- Nagy tálba szórjuk a tészta poralakú hozzávalóit, összekeverjük, majd a többivel együtt lágy, de tiszta kézhez nem ragadó tésztává gyúrjuk.
- Keksznyomóba töltjük, és kikent tepsire nyomjuk.
- 180 fokon kb. 12 percig sütjük. Akkor van kész, amikor láthatóan pirul a széle, és a teteje is kapott egy kis színt.
- A tepsin hagyjuk hűlni, majd óvatosan megmozdítva tányérra szedjük.
3 megjegyzés:
Milyen szívesen bekapnék egyet-kettőt belőle. :-)
Nincs ilyen keksznyomóm (ami volt, kidobtuk, mert nem éreztünk rá a használatára), van ötleted, mivel helyettesíthetem? Tegyek kiskanálnyi kupacokat a tepsibe?
Keksznyomó nélkül kis golyókat lehet formázni kézzel, majd vékonyra lapítani és úgy megsütni (én a legvégén a keksznyomóban maradó tésztát szoktam így formázni, hogy azt a 2-3 darabra valót se kelljen kidobni). Vagy ha valamivel keményebbre készíted a tésztát (picit kevesebb vízzel), akkor lehet vékonyra nyújtani és tetszőleges formákra szaggatni.
Jó sütést, ha kipróbálod a receptet!
Köszi szépen, megpróbálom! A sok cukros édesség mellé jól jönne, én ezzel ünnepelhetnék karácsonykor.
Megjegyzés küldése