2011. december 17., szombat

Diós-mézes keksz (vegán)

(Ez is egy "konzerv" bejegyzés tavalyról a zárt blogomból. Idén még csak elméletben készültem a karácsonyra, úgy se sokat. Mindegy, majd lesz valahogy...)

Bár kerültek a könyvbe kekszek szép számmal, nagy sajnálatomra a keksznyomós műfaj kimaradt. Pedig ha egyszer ráéreztünk a technikára, akkor gyorsan, egyszerűen lehet igen látványos - és nem mellesleg igen finom - kekszeket készíteni így. Ezúttal egy korábbi, jól bevált receptemből indultam el, csak kicseréltem benne ezt-azt, meg hozzátettem, meg elvettem - igen, úgy is mondhatjuk, hogy teljesen átszabtam. Mégis ehető maradt - sőt, ízletes, kellemesen ropogós, igazi karácsonyi kekszek lettek belőle.


Diós-mézes keksz
(vegán recept, mézzel)

Hozzávalók (kb. 90 darab, 2 nagy és 1 kis tepsi kekszhez)
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 12 dkg darált dió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál mézeskalácsfűszer
  • 15 dkg méz
  • 8 dkg olaj (szűk 1 dl, úgy szemre)
  • víz a megfelelő tésztaállag eléréséhez (kb. 1/2 dl)
  • kevés margarin a tepsi kikenéséhez
Elkészítése
  1. Nagy tálba szórjuk a tészta poralakú hozzávalóit, összekeverjük, majd a többivel együtt lágy, de tiszta kézhez nem ragadó tésztává gyúrjuk.
  2. Keksznyomóba töltjük, és kikent tepsire nyomjuk.
  3. 180 fokon kb. 12 percig sütjük. Akkor van kész, amikor láthatóan pirul a széle, és a teteje is kapott egy kis színt.
  4. A tepsin hagyjuk hűlni, majd óvatosan megmozdítva tányérra szedjük.

3 megjegyzés:

Nóra írta...

Milyen szívesen bekapnék egyet-kettőt belőle. :-)
Nincs ilyen keksznyomóm (ami volt, kidobtuk, mert nem éreztünk rá a használatára), van ötleted, mivel helyettesíthetem? Tegyek kiskanálnyi kupacokat a tepsibe?

Dulmina írta...

Keksznyomó nélkül kis golyókat lehet formázni kézzel, majd vékonyra lapítani és úgy megsütni (én a legvégén a keksznyomóban maradó tésztát szoktam így formázni, hogy azt a 2-3 darabra valót se kelljen kidobni). Vagy ha valamivel keményebbre készíted a tésztát (picit kevesebb vízzel), akkor lehet vékonyra nyújtani és tetszőleges formákra szaggatni.
Jó sütést, ha kipróbálod a receptet!

Nóra írta...

Köszi szépen, megpróbálom! A sok cukros édesség mellé jól jönne, én ezzel ünnepelhetnék karácsonykor.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails