Hozzávalók 2-3 adaghoz
1 dkg vaj
1 kg krumpli
10-15 dkg karakteres ízű sajt (füstölt, borsos házi sajtot használtam)
3-4 kávéskanál VegaNatura ételízesítő
6-7 dl zsíros tej
Elkészítése
Vékonyan kikenünk egy közepes tepsit. Meghámozzuk és 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk a krumplit, lereszeljük a sajtot. A tepsi alját kirakjuk egy réteg krumplival, megszórjuk sajttal és fűszerrel. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére sajt kerüljön. Ráöntjük a tejet, ami éppen ellepi a krumplit. Hideg sütőben indítva 200 fokon egy jó órát sütjük. Ezalatt puhára párolódik a krumpli és ízletes szósszá sűrűsödik a tej és a sajt. Eleinte takarjuk le alufóliával, később vegyük le róla, hogy megpiruljon a teteje.

5 megjegyzés:
Biztos fincsi volt :) Nagyon guszta,én is szívesen befalnám :D
Nagyon jó. Szerintem nem csak a laktovegáknak:)
Ez a recept a svédeknél gyakran kerül asztalra ételízesítő nélkül, a krumplirétegre viszont sót,borsot, fokhagymát szórnak, csak ezután a sajtot. A tejet pedig gyakran még tejszínnel is keverik a még dúsabb hatás érdekében. Náluk a magyar Pannónia-ízhatású sajt a legkedveltebb ehhez a tálhoz. Valóban finom.
A tejet mikor öntsük rá???
A rétegezés után. Köszönöm, hogy jelezted a hiányosságot, javítom a bejegyzésben.
Megjegyzés küldése