Könnyen elkészíthető, tápláló finomság, akár kánikulai napokra is.
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 1 bögre (2,5 dl) barna lencse (kb. 25 dkg)
- 1,5 bögre víz a főzéshez
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj (vagy más hidegen sajtolt olaj)
- 1-2 evőkanál fűszeres tokaji borecet (bazsalikomos)
- 2 paradicsom
- 2 kis uborka
- koktélparadicsom és pár friss bazsalikomlevél a díszítéshez
A lencsét pár órára beáztatjuk, majd friss, enyhén sós vízben puhára főzzük (kb. 20 perc - áztatás nélkül lényegesen több lenne). Mire kihűl, fel is szívja a főzővizet. Ezután hozzákeverjük a mustárt, az olajat és az ecetet (kóstolgatással állítsuk be a kellemes ízt), majd hozzáforgatjuk a felkockázott uborkát és paradicsomot. Pár szem koktélparadicsommal és néhány friss bazsalikomlevéllel díszítve máris tálaljuk.
Az ötletadó Tündér zöldpaprikás lencsesalátája volt, amit saját ízlésünkhöz és a rendelkezésre álló alapanyagokhoz alakítottam. A paradicsom saját termés!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése