2011. augusztus 7., vasárnap

Töltött tök (laktovega)

Eleinte nem volt ötletem, hogy mit készítsek a tökből, majd másnap arra gondoltam, hogy megtöltöm azt. Akik szeretik a sült, fűszeres ételeket, azoknak melegen ajánlom ezt az ételféleséget.


Hozzávalók 2 bőséges adaghoz:
  • egy kb. kilós, nem túl öreg főzőtök
  • egy jó kanál ghí (vagy vaj)
  • 3-4 közepes krumpli
  • egy közepes vagy nagy sárgarépa
  • egy szál petrezselyemgyökér
  • egy-két maréknyi zöldborsó (fagyasztott)
  • 1/2 bögre zabpehely
  • 3/4 bögre víz
  • egy kávéskanál természetes só
  • két zsályalevél
  • kevéske napraforgóolaj
  • kb. 15 dkg karakteres ízű sajt (nálam most borsos, füstölt házi sajt)

Elkészítése:

A tököt éles késsel vagy krumplihámozóval, hosszirányban meghámozzuk, ezután megmossuk és egy nagyobb késsel, hosszában, két egyenlő részre vágjuk. Egy kanállal a magokat kivájjuk belőlük és kidobjuk.

Ezután a krumplit, répát, zöldséget hámozzuk meg, majd megmosásuk után falatnyinál kisebb darabokra vagdaljuk őket. Egy serpenyőben ghít olvasztunk fel, amibe a zöldségeket beletöltjük, a borsó kivételével, és közepes lángon, gyakori kavargatások mellett sütjük. A borsót csak a végén adjuk hozzá. Amikor átsültek a zöldségek, hozzáadjuk a zabpelyhet, majd ráöntjük a vizet és addig kavargatjuk még, amíg besűrűsödik. Lezárás előtt adjuk hozzá az összetépett zöld fűszert a sóval.

A tökfelek alját éles késsel egyenesre vágjuk, hogy jól megállhassanak a tepsiben. Ott ahol a tökök érintik a tepsit, napraforgóolajat kenünk, hogy ne ragadjon, égjen oda. Miután a tököket belehelyeztük a tepsibe, a kész tölteléket kanállal vagy fakanállal arányosan adagolva osztjuk el közöttük. Nagy lyukú reszelőn át lereszeljük a sajtot és a tetejükre szórjuk. Végül a sütőbe helyezzük ételünket és 200 fokon kb. 40 percig sütjük. Akkor sült meg, ha a villa könnyen belemegy a tökbe.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails