Kakaós körtetorta fordítottan
(vegán recept)
Hozzávalók:
Az aljára:
- 1 dkg margarin (vagy vaj - csak úgy már nem vegán)
- 3 evőkanál barnacukor
- kb. 3/4 kg apró, érett körte
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1,5 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt (2,5 dl-es bögrével mértem)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rizsliszt
- 3 evőkanál cukormentes kakaópor, átszitálva
- 3 evőkanál barnacukor
- 5 evőkanál olaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2,5 dl víz
- 1 evőkanál ecet (vagy citromlé)
- Sütőpapírból akkora kört vágunk, hogy a formába rakva körben az oldalára felhajoljon egy 3-4 cm-es perem. Vékonyan kikenjük és beleigazítjuk a formába. Megszórjuk 3 evőkanál barnacukorral, és rázogatással eloszlatjuk főleg az alján, de egy kicsi az oldalára is mehet.
- A körtéket megfelezzük, meghámozzuk, magházukat óvatosan kivájjuk, majd a lyukas oldalukkal lefelé a formába rakosgatjuk. Ha megvan, vékonyan megszórjuk őrölt fahéjjal.
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
- Egy nagy tálba rakjuk a tészta poralakú hozzávalóit, összekeverjük, majd gyorsan hozzádolgozzuk a folyadékokat is. Az ecetet csak a legvégén adjuk hozzá (ettől indul be a szódabikarbóna, a kész sütin egyáltalán nem érezni majd az ízét - de aki tart tőle, használjon citromlevet). Egy könnyen keverhető, kb. piskótatészta állagú massza lesz belőle.
- Az összekevert tésztát a körtékre kanalazzuk, becsorgatva közéjük. A végén kanállal elsimítjuk a tetejét.
- Berakjuk a sütőbe (nem baj, ha még nem egészen melegedett fel), és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Akkor van kész, amikor a tésztába szúrt fogvájó tisztán jön ki (tűpróba).
- Tányérra vagy tálcára borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- Langyosan és kihűlve egyaránt finom.
Idő: kb. 1 óra összesen, de ennek csak a fele munka
Pénz: kb. 400 Forint a 26 cm-es torta (nekem most 12 szeletes lett, ennyi fél körte fért el körben a szélén)
Alapvetően hazaiból, a barnacukor és a fűszerek kivételével.
1 megjegyzés:
Nagyon finom lehet
Megjegyzés küldése