2010. május 9., vasárnap

Túrós tészta (húsos)

De nem ám vegánul, kölestúróval, pirított szezámmaggal meg füstaromával - hanem igazi! (Évek óta ki van nézve ez az alternatív változat, és évek óta nem visz rá a lélek, hogy megcsináljam.) Amióta leginkább zöldeken élek, minden tavasszal rámjön, hogy úgy ennék egy kis füstölt szalonnát! A fura az egészben az, hogy korábban egyáltalán nem rajongtam a zsíros dolgokért, mert egyszerűen nem estek jól, élükön a szalonnával. Most viszont egy-két alkalom erejéig kifejezetten kívánom, és nagyon jóízűt tudok belőle enni - hogy utána megint rá se nézzek egy évig.

Idén az a szerencsés helyzet állt elő, hogy nem csak házi szalonnát tudtam venni a piacon, hanem házi túrót is ugyanott. (Korábban egy másik helyről próbálkoztam már házi túróval, de az nem ízlett, így jó ideje hanyagoltam a témát. Itt viszont már kiépült annyi bizalom a hónapok folyamán, hogy meglátva a kínálatban bátorkodtam venni egy csomaggal, kóstolás céljából.) Innen már adta magát az ötlet, hogy ha jó a túró, akkor nem salátával fogom eszegetni a szalonnacsíkokat, hanem inkább felkockázom, és egy túrós tésztához sütöm ki.

Az elgondolást tett követte, és a túrókóstolás után összeállt egy finom, kiadós ebéd:


Megfőztem fél csomag (25 dkg) durumbúzás fodros nagykockát a szokásos módon. Közben kis kockákra vágtam kb. 10 dkg füstölt szalonnát, és egy kis lábasban, kevergetve megsütöttem, majd kiszedtem a zsírjából egy tányérra. A megfőtt tésztát leszűrtem, majd a fazékba visszaborítva összeforgattam 1/2 kg túróval és a sült szalonnakockákkal, meg tettem hozzá egy kicsit a szalonna zsírjából is. (A házi túró nem az a sovány, száraz műfaj, így nem kellett hozzá tejföl.) Kóstolás után ztam csak, mivel a szalonna igen sós is tud lenni - ez most nem volt annyira. Rögtön tálaltam, hiszen a hideg túró épp ehetőre hűtötte a forró tésztát. Ez a mennyiség 2 bőséges adag.

Közben pedig kitaláltam, hogy legközelebb 2 csomag túrót veszek, és kapros túrós lepényt sütök belőle.

Idő: kb. 20 perc, de csak a fele munka
Pénz: 500 Forint volt az egész
Hazai alapanyagokból (fodros nagykocka nincsen olasz...).

3 megjegyzés:

Daisy írta...

Akkorát nyeltem, hogy én is meglepődtem magamon. Én is a szalonna bűnözésről írtam ma.
Szeretjük a hagyományos ételeket mi is.

Dulmina írta...

Mindjárt megyek és megnézem ;)

Bianka írta...

Életem értelme, kedvenc ételem

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails