2011. március 27., vasárnap

Tejszínes-csicsókás tönkölykenyér (lakto-vega)


Erősen végét járja csicsókaszezon, így most - végre újra itthon - az utolsó pár kilóból még gyorsan kiélvezem a kísérletezést. Tegnap például a nagy kedvenc Tejszínes-krumplis kenyeret készítettem el úgy, hogy a krumplit csicsókára cseréltem benne. Az eredmény egy ugyanolyan kiváló állagú, ám sokkal ízletesebb kenyér lett, melyben kellemesen érezni a csicsókát, de az nem uralkodik el rajta. A változatosság okán is, jövő szezonban biztosan lesz belőle ismétlés időnként! 
 

4 megjegyzés:

Szemi írta...

Dulmina, nagyon szép lett a kenyered!
Nemrégiben érdeklödtem nálad csicsóka-ügyben, és a héten sikerült vennem másfél kilót az esztergomi piacon.
Azt szeretném kérdezni, hogy azt még ilyenkor érdemes elültetni, vagy inkább már csak fogyasztásra jó?

Dulmina írta...

Ennek nagyon örülök, akkor ha egy részét elülteted, jó eséllyel soha többet nem lesz gondod a beszerzéssel. Ilyenkor a legérdemesebb ültetni, úgyhogy hajrá! Amiken szép, jól látható "rügyek" (hajtáskezdemények) vannak, mehet a földbe, nem túl mélyre, viszont viszonylag távol (50-60 cm) egymástól. A göcsörtös vagy sérült darabokból is tökéletes utánpótlás fejlődik, én sokszor be se hozom azokat, hanem felszedéskor visszadobom, földet rá, aztán majd kikel, ha eljön az ideje. Bálint Gazda szépen leírja, amit érdemes tudni, én is innen indultam pár éve: Bálint Gazda cikke a csicsókatermesztésről

Szemi írta...

Köszönöm a linket, elolvastam. :)
Még azt néztem, hogy az én csicsókám nem ilyen szép, sima héjú,mint Bálint gazdáé, hanem a göcsörtösebb fajta. Talán ízre nincs különbség, mindenesetre sokkal rosszabb ezt pucolni.
Na, de ne legyek elégedetlen, legalább valamilyen van. :))

Dulmina írta...

Szívesen.
Az enyém sem annyira sima héjú, de ki szoktam válogatni, tisztításra az megy, ami kevésbé göcsörtös vagy el lehet úgy vágni nagyobb darabokra, hogy jól hozzáférhető minden része, a többi meg olyan ételbe kerül, amihez héjában kell megfőzni vagy jó héjastul is. De egyébként az íze a lényeg :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails