Téli zöldséges vadrizsleves
(lakto-vegetáriánus recept)
Hozzávalók (4 tartalmas adaghoz):
- 10-15 dkg indián rizs
- 1 liter víz
- 1 teáskanál só
- 2 babérlevél
- téli gyökérzöldségek: 3 répa, 2 pasztinák, 1 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 1 feketeretek (tetszés szerint lehet más)
- jó ökölnyi darab sütőtök
- 4-5 dkg vaj vagy 1/2 dl olaj
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1/2 liter zsíros tej
- 1 teáskanál sós paprikakrém
- pár tekerésnyi frissen darált bors
Elkészítése:
- Az indián rizst megfőzöm a sós, babérleveles vízben (kb. 35 perc).
- Közben meghámozom és kis hasábokra aprítom a zöldségeket.
- Egy vastag aljú fazékban felmelegítem a vajat, majd kevergetve megsütöm rajta a zöldségeket. A tök egészen szétmegy, a többi azért felismerhető marad.
- A végén rászórom a kukoricalisztet, majd hozzáöntöm a megfőtt rizst a levével együtt.
- Hozzáöntöm a tejet, fűszerezem, átforralom, és kész.
Tippek:
- Ha marad belőle, akkor másnap, újramelegítéskor hígítani kell (vízzel), plusz pótolni a fűszereket.
- Aki nem kedveli az indián rizs karakteres ízét ilyen töménységben, vagy egyszerűen csak költségtakarékosabb változatra vágyik, készítse helyette rizskeverék felhasználásával.
A kiinduló receptet Celia Brooks Brown: Öt világrész vegetáriánus konyhája című könyvében olvastam. A zöldségeket lecseréltem benne az itthon épp fellelhető téli kínálatra. Valamint lejjebb vettem a sűrítést; így is igen sűrű, tartalmas lett, álltában pedig még tovább sűrűsödött.
3 megjegyzés:
Pasztinákot (paszternákot) hol vesztek? Én még sehol nem láttam. Piacon sem.
Én a dorozsmai piacon vettem, s bár ott sincs mindig, azért időnként ki lehet fogni. Meg egy idő én is megjegyzem, hogy kitől vettem, és a néniknek is emlékezetes szokott lenni, hogy nagyobb mennyiségeket viszek. Vagy volt olyan év, hogy magam is termesztettem a kertben. Elég tűrőképes növény, ha van kert, érdemes megpróbálni.
Ezt mindenképpen elkészítem!
Megjegyzés küldése