Adott egy lakatlan ház, benne egy örökölt spájz, mindenféle évjáratos befőttel, konzervvel. Ide jön a Gasztroblogger és a Főkóstoló, néha csak egy-két napra, de ha úgy jön ki, akkor akár egy hétig is bírják. Merthogy tennivaló az akad bőven, kutyafuttában képtelenség vele észrevehetően haladni. A pakolás-lomtalanítás mellett persze nincs idő hosszas főzőcskére, de a sok bolti mellett legalább naponta egyszer jólesik valami házi. Valami, amit nem nagy munka elkészíteni, és lehetőleg felhasználhatók hozzá a még fogyasztható készletek. Az most mellékes, hogy hőseink maguktól nem vennének olyat, de ha már ott van nekik, és az egér még nem előzte be őket a megevéssel, akkor csak ráfanyalodnak. Például ilyenekre:
- Olajos kenyér: extra szűz olívaolajat öntünk egy kistányérba, és kenyérfalatkákkal kimártogatjuk - így az olaj sem avasodik meg, és vajat se kell annyit venni
- Padlizsánkrém: a kamrában fellelt sült padlizsán "befőtt", némi olívaolajjal, sóval, bazsalikommal összekeverve (a Főkóstolónak némi fokhagyma is került bele, miután én kivettem a részem hagymamentesen)
- Zakuszka: ha netán találunk egy-egy üveggel elfekvőben, az ám a királyság!
- Lekváros kenyér, kalács: néha elmegy egy kis édes kenyérrevaló is, már csak hogy fogyjon az a rengeteg dzsem és lekvár
- Házi befőttek és gyümölcs ivólevek
- Tea, kivételesen az sem baj, hogy csak filteres
- Tészta, valamilyen kész paradicsomszósszal + rá pár csepp olívaolaj és némi bazsalikom
- Sárgaborsófőzelék krumplikockákkal (szerencsére önbesűrítős, csak víz meg némi fűszer kell a fő hozzávalók mellé)
- Rizs (sóval, kurkumával ízesítve), mellé káposztával töltött paprika savanyúság (a csalamádés rizs tán szabadon)
- Rizs / árpagyöngy, a párolás vége felé egy üveg fűszeres szósszal összefőzve (bolti, amit a leírás szerint pirított hússal kéne és a rizs a köret lenne, de két vega fogyasztó esetében a hús ugye felejtő) - meglepően ízletes volt
- Rizs, levétől lecsepegtetett konzerv gombával
- Rizs, sóval, paprikával, kurkumával és bazsalikommal fűszerezve, a végén pedig levétől lecsepegtetett borsó és kukorica konzervvel összekeverve - másnap a maradékba további egy-egy konzerv és fűszerezés került, így az már inkább zöldségpaprikás lett egy kis rizzsel dúsítva
A halkonzerveket meg majd odaadjuk egy húsevőnek...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése