2010. június 29., kedd

Folyékony kenyérből szilárd: Sörös-mustáros Graham kenyér (vegán)

Lassan kezdek rászokni a sörre :) Igaz, továbbra sem iszom, hanem sütéshez-főzéshez használom mint hozzávalót. Ma például ennek a kenyérnek a tésztájába öntöttem egy fél üveggel. Az eredmény: egy karakteres ízű és kifejezetten jó belszerkezetű kenyér, ezúttal végig a kenyérsütőgépben készítve (mivel az sokkal kevésbé fűti mellékesen a konyhát, mint a villanysütő).


Az alábbiak kerültek a keverőedénybe:

  • 2,5 dl sör (nálam most világos, amúgy az eredetiben barna)
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 teáskanál dijoni mustár (bontott üvegek felszámolása jegyében 2 kanál finomra őrölt és 1 kanál magos)
  • 50 dkg Graham liszt, átszitálva
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál barnacukor (lehetőleg minél sötétebb)
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő (vagy 2 dkg friss, ha épp lett volna itthon)
  • kb. 0,5 dl víz (amivel kiöblítettem a kiürült mustáros üveget; a cél egy puha, de nem ragadós tésztagombóc, és a Graham liszt több folyadékot kíván, mint a sima)
Alapötlet: Vicki Smallwood: Száz recept kenyérsütő géphez (Alexanda Kiadó, 2004.)
(Én a teljes lisztmennyiséget barnára cseréltem, és melasz helyett csak melaszos barnacukor volt itthon. A kis egylapátos gépemhez épp a méret, nagyobb üsthöz legalább 1,5 adagot célszerű számolni.)

Idő: kb. 5 perc bekészíteni, utána már a gép dolgozik végig (3-3,5 óra, típustól függően)
Pénz: kb. 300 Forint
Alapvetően hazaiból, a fűszerek kivételével.

0 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails