2010. február 21., vasárnap

Kókuszos-áfonyás müzlikeverék (vegán)

Ameddig tart a télire betárazott alma, addig gyakran egy adag tündér almás a reggelim. Ehhez készítettem az alábbi müzlikeveréket. Az utóbbi időben különösen jólesik az aszalt áfonya (például kekszben), amellé raktam, amit jónak láttam. Ez lett belőle:


Egy nagy tálba öntögettem a belevalókat, és kanállal összekevertem:
  • 25 dkg árpapehely (most épp ez volt itthon, de zab-, búza- vagy rozspehely is lehetett volna)
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg aszalt áfonya
  • 10 dkg búzacsíra
  • 5 dkg durvára tört dióbél
  • 5 dkg mazsola
Jól zárható üvegekbe raktam, ezzel a mennyiséggel egy 5 és egy 8 dl-es lett tele.

Természetesen nem csak reszelt almával és mézzel fogyasztható, hanem tetszőleges egyéb formában is.

A keverék összeállításakor szándékosan mellőztem mind a pirítást, mind az édesítést. Szerintem ezt fölösleges hőkezelni, az édességről meg gondoskodnak az aszalványok, meg majd a felhasználáskor mellé kerülő egyebek (friss édes gyümölcs, plusz ízlés szerinti méz, ha szükséges). Egyébként az édesítés az a pont, aminél a legtöbb bolti müzli elbukik nálam: az átlag közízléshez igazított mérték nekem borzasztóan sok, még akkor is, ha barnacukorral érik el, ráadásként esetleg bio kivitelben (a hozzáadott fehér cukor meg végképp nem fér össze azzal, hogy a müzli egészséges, vagy mi). Elolvasom a címkét, magamban elszörnyedek, és lazán visszateszem. Válogatós vagyok, tudom :)

Idő: kitalálni kicsit több, mint megvalósítani, de kb. 10 percből kitelt mindkettő
Pénz: kb. 1000 Forint
Hazaiból, a kókuszreszelék kivételével.

4 megjegyzés:

Daisy írta...

Régebben próbálkoztam müzli evéssel, de nem jött be. Amióta reformáltam egy kicsit az étkezésünkön, azóta újra megpróbáltam, de most szívesen eszem. Nem minden nap, de hetente egyszer, igen. A munkahelyemen csodálkoztak előstör, de ma már nem.
Az édesekről már én is lemondtam, mert édes joghurttal ehetetlen volt. Nekem csak erre van lehetőségem, ezért vettem olyan müzlit, amiben nincs cukor, csak a gyümölcsök és magok.
Egyszerű celofán zacskóban van, nem kelleti magát a polcon és nem is reklámozzák.
Vettem már teljes kiőrlésű pehellyel készültet is. Olcsóbb és finomabb, mint a reklámozott társai.

Dulmina írta...

Én se mindig házilag keverem, csak most ilyen időben nem akarózott külön ezért elmenni addig a boltig, ahol cukormenteset is árulnak. Akkor meg már olyat állítottam össze, amilyet készen nem lehet kapni :) Úgy általában én sem vagyok nagy müzlifogyasztó, egyedül ez az almás felállás a kedvenc.

Daisy írta...

Dulmina, te beáztatod a müzlit vagy úgy eszed, hogy kicsit szárazak a pelyhek?
Én úgy szeretem, hogy legalább 1/2 órára bekeverem a joghurtba, ezalatt megpuhul és magába szívja.

Dulmina írta...

Müzlije válogatja: van, amelyiket összekeverem az almával, és rögtön ehetem is, meg van, ami úgy az igazi, ha állt egy kicsit (kb. 10-15 perc). De puhára ázva már nem esik jól.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails