2010. február 22., hétfő

Borral sült krumpli cseréptálban (vegán)

Egyszerűsége ellenére igen kellemes és különleges ízélményt nyújt az így elkészített krumpli.


1 kilónyi krumpli
t meghámoztam, hasábokra vágtam, és mázas cseréptálba raktam. Összeforgattam 2 evőkanálnyi olívaolajjal és 1/2 teáskanál sóval, majd aláöntöttem 1/2 dl fehérbort. Rátettem a tál fedelét, majd az egészet be a hideg (!) sütőbe. 200 fokra kapcsolva 45 percet sütöttem, meg utána még 15 percet az elzárt sütőben hagytam. Ennyi idő alatt puhára párolódott a krumpli, és igen finom aromát adott neki a bor. Sokkal koncentráltabb ízű így, mint tepsiben sütve, és lé sem marad utána, amihez alternatív hasznosítást kell találni másnap. Most csak így "natúr" készítettem, de esetleg valami friss zöldfűszer feldobta volna.

Egy másik alkalommal a görög sült krumpli fűszerezésével is kipróbáltam (a bor helyett 1 citrom levét használtam, plusz forgattam hozzá szárított oregánót). A maga módján ez is finom lett, de nekem a fehérboros változat jobban ízlett.

Idő: egy jó óra elteltével lehet enni, de legfeljebb 10 percnyi munka van vele az elején
Pénz: egy százasból kitelik a fenti mennyiség, ami 2 adag főétel vagy 3-4 adagnyi köret
Alapvetően hazaiból, az olívaolaj és a tengeri só kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails