2009. június 7., vasárnap

Olívabogyós Graham kenyér

Az aszalt paradicsomos változathoz nagyon hasonló, de talán még karakteresebb ízű kenyér, most szintén kenyérsütő gépben készítve.

Hozzávalók, ebben a sorrendben mehetnek a keverőedénybe:

  • 1 bögre víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só (figyelembe véve, hogy az olívabogyó is elég sós)
  • 3 bögre + 3 evőkanál Graham liszt (kb. ½ kg)
  • 2 teáskanál szárított oregánó
  • 2 dkg friss élesztő elmorzsolva (vagy 7 g szárított)
  • Csipogáskor: 1 kis üveg olívabogyó vízzel leöblítve, lecsepegtetve, felkarikázva
„Teljes kiőrlésű” program. Dagasztáskor érdemes ellenőrizni az állagot, és szükség esetén igazítani rajta. Akkor jó, ha összeállt gömbbé és nem ragad.

Forrás: Vicki Smallwood: Száz recept kenyérsütő géphez (Alexandra). A fehér lisztet persze saját felelősségemre lecseréltem :)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!
Én még csak most ismerkedek a kenyérsütőgéppel.
Mit jelent az, hogy csipogáskor?
Andi

Dulmina írta...

A dagasztás vége felé jelez a gép, és a magokat, mazsolát, vagy itt épp olívabogyót csak ekkor kell hozzátenni a készülő tésztához. Máskülönben apró darabokra zúzódna szét a hosszas, erőteljes keveréstől. Így viszont csak beleforgatja a gép, de összetörni már nincs ideje.
Jó sütést!

Névtelen írta...

Hogy mi mennyi ideig tart azt hogyan tudom kideríteni?
Tehát ez a csipogás hány perc után várható?
Sehol nem találok ilyen leírást.
Andi

Dulmina írta...

Ha a gép használati utasításában nincs benne, akkor tapasztalati úton lehet csak megtudni. Meg persze programonként más és más az egyes lépések időzítése, hogy igazodjon az adott célhoz (pl. teljes kiőrlésű programon valószínűleg több előmelegítés, hosszabb kelesztés van). Nagyságrendileg olyan 20-25 perccel a dagasztás megkezdése után (plusz van olyan gép, ahol az egész program kb. fél óra előmelegítéssel indul, utána kezdi csak összedolgozni a tésztát - más gépek meg elindítás után rögtön).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails