2012. október 15., hétfő

Sajtos makaróni karfiollal (laktovegetáriánus)

Mivel a sima sajtos makaróni nagy népszerűségnek örvend nálunk, gondoltam, nem nagyon nyúlhatok mellé ezzel a zöldséges változattal sem. Ízletes és kiadós ebéd lett, és a maradékot se kellett sokáig kerülgetnem, mert jóízűen megettük vacsorára.


Hozzávalók 4 személyre
  • 1 közepes fej karfiol (kb. 80 dkg)
  • 25 dkg tojásmentes csőtészta
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 evőkanál Graham-liszt
  • 2 teáskanál őrölt mustármag (vagy helyette 1-2 evőkanál mustár)
  • 4,5 dl tej
  • 10 dkg sajt (füstölt, fűszeres házi sajtot használtam)
  • bors
  • 1 evőkanál olaj

Kisebb falatnyi rózsákra szedtem a karfiolt, és forró, enyhén sós vízbe dobva roppanós-puhára főztem (kb. 5 perc, ha torzsa részébe már épp belemegy a villa, akkor jó). Szűrőkanállal kiszedtem és félretettem. Utána ugyanebben a vízben megfőztem a tésztát is.

Közben vastag aljú, mély serpenyőben megolvasztottam a vajat, és enyhén megpirítottam rajta a liszt és a mustármag keverékét, majd állandó kevergetés mellett hozzácsorgattam a tejet, és megvártam, míg besűrűsödik. A tűzről levéve sóztam, borsoztam (legyen erősen fűszeres, a karfiol és a tészta sokat elvesz majd belőle), és belekevertem a lereszelt sajt kb. 2/3-át (ha mustárpor helyett mustárt használunk, azt is ekkor adjuk hozzá). Végül óvatosan beleforgattam a főtt karfiolt és a tésztát.

Vékonyan kiolajoztam egy közepes (20 x 30 x 5 cm-es) tepsit, és beleöntöttem az egészet. Megszórtam a tetejét a maradék sajttal, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt összesütöttem. Melegen tálaltam, de a maradék kihűlve is ízlett.

Tipp: a karfiolnak a torzsáját sem kell eldobni, ugyanúgy ízletes, mint a rózsái, és ha vékony szeletekre vágjuk, akkor meg is puhul ugyanannyi főzéstől. Csak lent a levelek tövénél kell lehámozni róla a rostos részt.


Forrás: GoodFood, 2012. október
 

2 megjegyzés:

Eszter/SubRosa írta...

érdekes, ma épp karfiolos tésztához vásároltam be, bár mi eszünk húst is, tehát sonkát is keverek közé, és tojásos tejföl kerül a tetejére.

Zsuzsa írta...

Kedves Dulmina! Nagyon jók a receptjeid.Én 4 hónapja cukorbeteg vagyok,nagyon kétségbe estem,hogy mit fogok főzni a családnak és én mit ehetek meg abból. A Te receptjeid rengeteget segítenek,szívesen eszi az egész család! Nagyon köszönöm Neked!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails