2011. február 20., vasárnap

Tejes Graham kifli (lakto-vega)

A mindennapi lisztáru időnként nem kenyér, hanem például kifli formában kerül nálunk az asztalra. Természetesen ennél is a barnára esküszöm. Főleg, hogy sikerült kifejlesztenem egy olyan változatot, ami ugyanolyan finom, foszlós belsejű, mint a fehér lisztes, csak sokkal laktatóbb és egészségesebb. Ez is kétségkívül frissen, melegen a legjobb, amikor ráolvad a vaj, de vászonzsákban elrakva másnapra sem lett kellemetlenül száraz (harmadnapra meg nem maradt, hogy tovább tesztelhettem volna az eltarthatóságát).


Tejes Graham kifli
(lakto-vegetáriánus recept)


Hozzávalók (8 darabhoz):
  • 2,5 dl langyos tej (lehetőleg zsíros, házi - sovány tej mellé tegyünk bele pár deka vajat)
  • 2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 25 dkg Graham liszt
  • 25 dkg fehér liszt
  • 2 teáskanál só
  • még 0,5-1 dl tej

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben, majd a többi hozzávalóval együtt puha, nem ragacsos tésztává gyúrjuk (kézzel vagy kenyérsütő gép Dagasztás programját használva). Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra), majd kézzel enyhén átgyúrjuk, és felezgetve 8 darabra vágjuk. Az egyes darabokból gombócot formázunk, majd jó arasznyi átmérőjű körré nyújtjuk, feltekerjük, és kifli formájúra hajlítva egy szilikon sütőlappal bélelt tepsire sorakoztatjuk (2*4-es elrendezésben épp elférnek a tűzhely nagy tepsijén). Langyos helyen (például 50 fokra felmelegített, majd elzárt sütőben) ismét kelni hagyjuk. Mikor láthatóan megnőttek (kb. fél óra), 200 fokra kapcsoljuk a sütőt, és 25-30 percig sütjük a kifliket. Akkor vannak kész, mikor láthatóan megpirult a külsejük alul-fölül, és az aljukat megütögetve kongó hangot adnak (mint a kenyér). Rácsra szedve hűlni hagyjuk. Ami nem fogy el frissen, azt vászonzsákban vagy konyharuhába tekerve tesszük el későbbre.

Idő: kb. 2,5 óra elteltével lehet enni, és 15-20 percnyi munka van vele
Pénz: kb 30 Forint / darab
Hazai alapanyagokból.

Korábban itt írtam egy vegán (tej- és tojásmentes) kiflireceptet, teljes kiőrlésű tönkölylisztből - de ez is elkészíthető Graham lisztből is, ha úgy tetszik. A barna és a fehér liszt aránya egyébként tetszés szerint módosítható, csak azt vegyük figyelembe, hogy a fehér liszt kevesebb folyadékot kíván. A csak barnalisztes változat sötétebb és tömörebb tésztájú, és kevésbé bírja a tárolást. Szerintem ez a feles arány jól egyesíti a kettőnek az előnyeit, így az egészséges mivolta nem megy az állag és az eltarthatóság rovására.

4 megjegyzés:

Foodafok írta...

Nagyon szeretem, az általad készített pékárukat.

Ani írta...

Kérdezném, hogy amikor a sütőben keleszted, és utána 200 fokra kapcsolod, úgy sütöd meg, hogy a kifli benne marad a sütőben és vele együtt melegszik fel? Köszi

Dulmina írta...

Ani: Igen, a tésztával együtt melegszik 200 fokra a sütő. Az elején még picit tovább kel a tészta, majd megsül.

Ani írta...

Megcsináltam, köszi szépen! Hétfőn posztolom is.))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails