2012. június 2., szombat

Csicserigombócos spagetti (laktovegetáriánus)

Nagyon szeretjük a tésztaételeket, és néha az is belefér, hogy kicsit extrább változat kerüljön az asztalunkra. Ez a csicserigombócos felállás szerintem gyerekek körében is tuti siker.

 
Hozzávalók 4 személyre

25 dkg tojásmentes durum spagetti

a csicseriborsó-gombóchoz:
25 dkg száraz csicseriborsó
1 kávéskanál szódabikarbóna
2-3 marék kenyérmorzsa (maradék, száraz Graham-kenyér húsdarálón áthajtva)
5 dkg sajt (füstölt házi sajtot használtam)
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított oregánó
1/2 teáskanál szárított bazsalikom
1 kávéskanál só
csipet frissen darált tarkabors
(a csicseriborsó főzővizéből szükség szerint)

a paradicsomszószhoz:
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej újhagyma
2 evőkanál olaj
4 dl hámozottparadicsom-befőtt (vagy konzerv)
3,3 dl sűrű paradicsomlé
1 teáskanál szárított oregánó
1/2 teáskanál szárított bazsalikom
1 kávéskanál só

a tálaláshoz:
2-3 dkg sajt
friss zöld fűszer (elhagyható)


Beáztatjuk a csicseriborsót egy éjszakára, majd másnap friss, szódabikarbónás vízben puhára főzzük (kb. 20 perc). Leszűrjük, de a főzővizet megtartjuk. A borsót krumplinyomóval összetörjük, majd fakanállal hozzádolgozzuk a többi összetevőt (a fokhagymát apróra vágva, a sajtot pedig reszelve tesszük bele). Annyit adunk hozzá a borsó félretett főzővizéből, hogy jól formázható masszává álljon össze. Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, és amíg fölmelegszik, kisebb falatnyi golyókat formázunk a borsós keverékből, és szilikon sütőlappal bélelt vagy vékonyan kiolajozott tepsire rakosgatjuk őket. Légkeveréssel kb. 20 percig sütjük, amíg enyhén megpirul a külsejük; közben a tepsi rázogatásával egyszer-kétszer megforgatjuk.

A paradicsomszószhoz vastag aljú, mély serpenyőben fölmelegítjük az olajat, és üvegesre pirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot (a befőttben lévő egész paradicsomokat feldarabolva) és a fűszereket, és kis lángon, időnként megkeverve sűrűre főzzük.

Végül megfőzzük a tésztát a szokásos módon.

Tálaláskor a tányérra szedjük a tésztát, rárakjuk a csicserigombócokat, és nyakon öntjük a paradicsomszósszal. Ráreszeljük a sajtot és friss zöldfűszer-levelekkel díszítjük.

Forrás: GoodFood
 

4 megjegyzés:

Miner.hu írta...

Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.

Dulmina írta...

Köszönöm szépen itt is! A Facebookon hamarabb láttam, mert csak oda néztem be a hétvégén :)

Tamás írta...

Az a gombóc illik hozzá?

Dulmina írta...

Igen, szerintünk nagyon jó összeállítás volt, nem változtatnék rajta legközelebb.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails