2012. június 5., kedd

Fokhagymás-mustáros krumpli (laktovegetáriánus)

Nemrég kaptam meg Rachel Allen A család kedvencei című szakácskönyvét. Hamar beleszerettem, hiszen nagyszerű fogásokat ajánl mindenféle alkalomra, és a vegetáriánusokkal sem bánik mostohán. Ráadásul könnyen találtam a könyvben olyan receptet, ami tetszett és akadt is hozzá itthon minden, így azonnal kipróbálhattam (pár apróságon módosítva csak, ahogy jónak láttam). Finom ebédünk lett!


Hozzávalók 20 x 30 cm-es tepsihez, vegetáriánus főételnek 2-3 személyre
  • 1 evőkanál vaj
  • 1,2 kg krumpli
  • só, frissen darált bors, frissen reszelt szerecsendió
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl zsíros tejszín
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 5 dkg füstölt (házi)sajt
Meghámoztam és 1/2 cm vastag karikákra vágtam a krumplit. Beleraktam a kikent tepsibe úgy, hogy mindegyik réteget enyhén megszórtam a fűszerekkel. Közétettem a megtisztított és vékony szeletkékre vágott fokhagymát is. Összemelegítettem a tejszínt a mustárral, és a krumplira öntöttem; kb. félig lepte el. Végül rászórtam az apróra reszelt sajtot. 200 fokos sütőben 35 percig sütöttem alufóliával lefedve, majd még fél óráig fedetlenül. Akkor kész, mikor megpuhult a krumpli, bugyogva forr az alján a tejszínes-mustáros szósz, a tetejére pedig szépen rápirult a sajt. Tálalás előtt néhány percig pihentetjük. Melegen és kihűlve egyaránt finom, kellemesen fűszeres fogás.

Dulmina tippje: télen majd krumpli helyett (részben vagy egészben) csicsókából is ki fogom próbálni.
 

0 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails