2012. augusztus 7., kedd

Cukkinis és zöldbabos szósz vagy szendvicskrém (vegán)


A Reformházban tett legutóbbi látogatásomkor teljesen lenyűgözött a vega zöldségpástétomok és szószok választéka. Összetételüket elolvasva azonban hamar eldöntöttem, hogy nem onnan fogom feltölteni a kamrát télire. No nem azért, mert bármi kivetnivalót találtam volna bennük, hanem mert megállapítottam, hogy inkább tizedannyi pénz és némi szabadidő befektetésével lesznek nekünk ilyesmijeink.

A piaci jószerence úgy hozta, hogy pár nappal később már a tettek mezejére léptünk az idei első befőzős hétvége keretében. Volt ugyanis minden a kencék királyához, a zakuszkához, bőven is. Így hát szombaton  - amolyan "bemelegítésképpen" - ebből főztünk egy menetet, vasárnap pedig az ismétlésen túl még kétféle szószt is készítettünk: cukkiniset és zöldbabosat. Utóbbi felvonás jelentett némi logisztikai kihívást, kezdve már a piacon, hogy mindenből vegyünk eleget, de semmiből se vásároljuk túl magunkat, aztán folytatódott itthon a megfelelő méretű és típusú edények optimálisnál kisebb száma meg a konyha szerény mérete miatt, de azért sikerült valahogy megoldani a felmerülő problémákat, és estére már a száraz dunsztban pihent minden, amit eltevésre szántunk. Lelkesedés és további üresüveg-készlet még van, úgyhogy hamarosan folytatjuk.

Bepillantás a száraz dunsztba: arany fedő - zakuszka, fehér fedő - cukkinis szósz, magas üvegek oldalt - zöldbabos szósz

Hozzávalók (6-8 db 4 dl-es üveghez - a babos valamivel jobban fizet)
  • 1 dl olaj
  • 3/4 kg vöröshagyma
  • 1,5 kg (vastag húsú) paprika
  • 2 kg paradicsom (lehetőleg Lucullus vagy valami hasonló rostos fajta)
  • 2 kg cukkini / 1 kg zöldbab
  • 25 nagy bazsalikomlevél
  • 4 teáskanál őrölt paprika
  • 2-3 teáskanál só

Megtisztítjuk a hagymát, ledaraboljuk a csutkájáról a paprikát, meghámozzuk és magtalanítjuk a cukkinit, forró vízbe mártás után lehúzzuk a paradicsom héját és kivágjuk a száránál található kis zöld részt. Húsdarálón áthajtjuk az előkészített zöldségfékléket, külön-külön tálba gyűjtve a darálékot. A babos változathoz a végek eltávolítása után 1 cm-es darabkákra aprítjuk a zöldbabot (legegyszerűbben úgy, hogy marokra összefogjuk és deszkán elszeleteljük - méteres babból különösen könnyen megy).

5-6 literes, vastag aljú fazékba öntjük az olajat, és időnként megkeverve puhára pároljuk rajta a hagymát. Amikor zsírjára sült, hozzáadjuk a többi előkészített zöldségfélét, fölforraljuk, majd kis lángon, időnként megkeverve sűrűre főzzük. Közben ízesítjük az összevágott bazsalikommal, a paprikával és a sóval. Akkor van kész, amikor legalább 5 percnyi csendes rotyogtatás után megkeverve már nem érezzük, hogy le volt ülepedve a sűreje, hanem ekkor is egyenletesen sűrű az egész. Ezen állapot eléréséhez szükséges idő a felhasznált alapanyagok víztartalmától függően 1-2 óra. (Ha darálás után áll alattuk a lé, abból érdemes valamennyit leönteni és például üdítőitalként elfogyasztani, de ne vigyük túlzásba, mert ha túl száraz, akkor meg nem fő rendesen, különösen a babos.)

Közben elmosogatjuk az üvegeket, nagy tepsire állítva berakjuk a sütőbe, és 120 fokra kapcsolva 20-30 percig melegítjük, majd bent hagyjuk hűlni. A fedőket vízben kifőzzük (forrás után még néhány perc, plusz utána abban hagyjuk hűlni).

Forrón üvegekbe kanalazzuk a kész szószt, lezárjuk, pár percre fejreállítjuk, majd takarókba bugyolálva (száraz dunsztban) hagyjuk kihűlni.

A polcra rakás előtt ellenőrizzük, hogy behúzódott rajuk a fedő (homorú a közepe, illetve nem lehet benyomni): ez tanúskodik a légmentes zárásról, így - annak ellenére, hogy nem tettünk bele tartósítószert - nem fog megromlani a tartalma. Felbontás után hűtőben tároljuk és 3-4 napon belül fogyasszuk el (ha netán valamelyiknek nem zár jól a fedele, az szintén felbontottnak tekintendő és most frissen még gond nélkül felhasználható).

Én 4 dl-es üvegekbe szokam rakni efféléket, mert ez pont elegendő mennyiség 2 adag tésztára. Ezek a mostani fajta szószok kicsit a zakuszkára is emlékeztetnek, úgyhogy az alap felhasználási módon túl pizzafeltétnek vagy kenyérre kenve is el bírom képzelni őket.

4 megjegyzés:

Edit írta...

Amikor belekanalazod az üvegekbe, mennyi hely marad ki? Szóval teli kell pakolni, vagy hagyni valamennyi helyet?

Dulmina írta...

Az üveg nyakáig rakom bőven, de nem színig, marad még kb. fél centi üresen. Mire kihűl, picit lejjebb megy benne a szint.

Unknown írta...

Szia! Szépek a befőttjeid(mindent ideértve)! Zsírral nem lehetne szerinted ezeket elkeszíteni??

Dulmina írta...

Lehet készíteni zsírral is, csak számítani kell rá, hogy az hidegen kis göbökben megszilárdul benne, így szendvicskrémnek nem lesz annyira kívánatos. Ha melegen használog majd föl, akkor viszont semmi hátrányt nem jelent.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails