2009. augusztus 22., szombat

Zabpelyhes-diós keksz


Egy nagy tálba öntögettem a hozzávalókat, és kanállal összekevertem:
  • 10 dkg (6 púpozott evőkanál) zabpehely (én nagy szeműt használtam)
  • 10 dkg (5 púpozott evőkanál) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg (3 púpozott evőkanál) darált dió
  • 2 evőkanálnyi méz
  • 1 dl olaj, úgy szemre / 10 dkg vaj
  • 1 kis marék mazsola
  • kevés víz, hogy összeálljon a tészta, de ne ragadjon
Kézzel kis gombócokat formáztam belőle, majd szilikon sütőlapra sorakoztattam és kilapítottam őket. Lehetnek közel egymáshoz, nem fognak nőni sütés közben. Nekem 24 db lett (nyilván méretfüggő a darabszám, az enyémek kb. 5 cm átmérőjű korongok), épp ráfért egyszerre a tűzhely sütőlemezére.

180 fokon 20 perc sütés kellett neki, előmelegítés nélkül. Mikor láthatóan barnul, akkor van kész. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagytam, csak utána szedtem le a tepsiről.

A receptet Antal Vali oldalán olvastam. Nekem épp az egyszerűsége tetszik, nem tennék bele egyszerre többféle ízesítőt is, de persze alkalomadtán más kombinációt is kipróbálok majd. Most vegán változatban, olajjal készítettem, legközelebb vajjal fogom (nem lett rossz így sem, de...).

Idő: kb. fél óra + hűlés; de csak 10 percnyi munka és minimális mosatlan
Pénz: kb. 250 Ft az egész adag
Hazai alapanyagokból, a mazsola kivételével.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kovettem az utasitasokat es 15 perc utan egy szettesett egett morzsara talaltam a sutoben, valami nekem nagyon nem stimmelt de azert igy is ettem belole:)

Dulmina írta...

Arra tudok gondolni, hogy a sütők nem mind egyformák - anyukám gázsütőjében már 10 percnél kezdeném nézegetni én is. Vagy pedig egy kicsit több víz kellett volna hozzá...

Névtelen írta...

Köszönet a receptért! Már olyan régen kerestem egy igazi cookie receptet! Szuper fincsi lett! :)
Nekem épp elfogyott itthon a tk. búzaliszt, így tk. rozsliszt, zabpehelyliszt került bele helyette, fele-fele aránybabn, meg a végén egy kis finomliszt, mert nem állt össze. Én mazsolát nem tettem bele, helyette étcsokit apróra vágtam, és belekevertem a tésztájába.
Előmelegített villanysütőben 25 perc alatt keksz állagúra sült, azaz keményebb és ropogósabb lett. Aki puhábban szereti sztem 15-20 perc is elég.

Még egyszer köszi a receptért, biztos hogy még ezerszer megsütöm!

Mona

Dulmina írta...

Örülök, hogy ízlett a keksz, és köszönöm, hogy ilyen pontos és részletes kiegészítést írtál a bejegyzéshez. Nekem is hasznos lesz a jövőbeli ismétlésekhez, meg remélhetőleg az erre járó olvasóknak is.

Unknown írta...

szia
nagyon jó a recept! már másodszorra csinálom. viszont most kicsit eltértem az alaptól. én kis szemű zabpehellyel csináltam ezért 10 ek-nyit tettem bele és a tk. rozslisztből is. viszont lusta voltam diót darálni így úgy tűnik hogy az 1 dl olaj sok bele.. úgyhogy ha valaki lustulni akar akkor szerintem kevesebb olaj is elég és mehet bele több mazsola ;) még egyszer köszi a receptet
üdv

Dulmina írta...

Nagyon szívesen; örülök, hogy tetszik. Én meg a visszajelzést és a kiegészítést köszönöm.

j írta...

Szia!
Ez a recept nagyon jónak tünik!Megfogom csinálni!
Köszönet a jó ötletért!
Üdv:Johannka

Dulmina írta...

Remélem, beválik, és a kipróbálás után is jónak fogod tartani. Jó sütést!
D.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails