2010. augusztus 14., szombat

Szilvalekvár 2010 (vegán)


A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is bevállaltam a szilvalekvár-projektet. A bevált elkészítési módon és a felhasznált szilva fajtáján nem változtattam, mindössze a tárolási mód lett egy kicsit más: csavaros helyett kötözős üvegekbe, illetve néhány kisebb kerámia csuporba került a készáru. Kihűlés után kötöztem le őket, mikor már "bebőrösödött" a tetejük. Igen sűrűre kell főzni, hiszen alacsony víztartalmának köszönhető, hogy nem romlik meg.


Télen aztán majd lesz belőle (többek között):

Idő: Nagy fazékban, 2 felvonásban készítettem, 12-13 órát főtt egy-egy adag.
Pénz: 13 kg szilvából lett 4 liternyi lekvár, így - a gázfogyasztásra is számolva - kb. 500 Forint / liter befektetést igényelt (120 Forintért vettem a piacon a szilva kilóját).
Csakis hazai, a közvetlen környéken termett szilvából.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Dulmina!

Először próbálom ki a szilvalekvárt mindenféle cukor és tartósítószer nélkül :-)( drukkolj légyszíves!), és már csak 1 kérdésem maradt : Mikor kész a lekvár és a "bőrösödésre" várok, akkor azért ugye letakarjam tiszta konyharuhával a szálló por és stb. ellen??? Vagy esetleg más módszert ajánlanál?

Köszönöm előre is válaszod, irtó izgi lesz így lekvárt főzni és elrakni :-))

Üdv : Timea

Dulmina írta...

Kedves Tímea!
Ha elég sűrűre főztöd, akkor már olyan kicsi a víztartalma, hogy nem romolhat meg (ahogy az aszalt gyümölcs sem szokott). De azért persze szurkolok, ahogy a saját lekvárjaimat is időnként ellenőrzöm, hogy tényleg minden rendben van-e velük :)
Én nem szoktam letakarni semmivel, egyszerűen csak otthagyom éjszakára a konyhában. Egy vékony, nem túl sűrű szövésű ruha alatt azért bizonyára nem gőzölődik be, vagy esetleg el lehet dugni a kikapcsolt sütőbe.
Jó munkát!
Dulmina

Névtelen írta...

Köszönöm gyors válaszod!

Nagyon sok jó ötlet és finom recept van oldaladon, van amit már ki is próbáltam. Köszönöm a jó ötleteket, s így a változatos, fincsi kajákat, amit az asztalra tehetek.
Holnap kapok 5 kg őszibarackot, azt szintén így szeretném eltenni.
További finom étkeket, és örömöt kívánok, gratulálok blogodhoz!!!!

Timea

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails