2010. augusztus 19., csütörtök

Vörösboros karalábéleves (vegán)

Szokatlan, de finom kombináció ez a tartalmas leves:


1 nagy (de semmiképp sem fás!) karalábét meghámoztam, kis kockákra vágtam, és "bepácoltam" 1,5 dl vörösborba, amibe pár ág friss kakukkfüvet tépkedtem. Nálam most csak néhány órát állt a hűtőben, amúgy egy éjszakát kellett volna - talán tényleg jót tett volna a színének (no, majd legközelebb...). Ezzel egyidőben vízbe áztattam 1/2 bögre megmosott barna rizst is.

Egy megfelelő méretű fazékban felmelegítettem egy evőkanálnyi olívaolajat, majd hozzáadtam az áztatóvizétől megszabadított rizst. Aztán jött hozzá a karalábé mindenesül, meg annyi víz, hogy jól ellepje az egészet (kb. fél liter). Ízesítésnek került bele 1 evőkanál natúr vegamix, pár tekerésnyi frissen darált tarkabors meg némi . Miután felfőtt, kis lángon, lefedve addig főztem, míg a rizs és a karalábé megpuhult (kb. 25-30 perc). Nem lett az az átütően szép színe a végére, mint vártam, de az íze kárpótolt! :) 2 bőséges vagy 3 normál adag.

A kiinduló recept Lajos Mari - Hemző Károly: 99 leves 33 színes ételfotóval című könyvében szerepel Toledói vörösboros karalábéleves néven. A szalonnát kihagyva és húsleveskocka helyett vegamixet használva egy ízletes és különleges vegán fogás lett belőle. A rizst is lecseréltem barnára - abszolút nem feltűnő benne a mássága, csak ezt már az elején bele kell tenni a hosszabb főzési ideje miatt -, valamint az aktuális lehetőségeimhez szabtam a fűszerezést.

Idő: a felrakástól számítva egy jó fél óra elteltével lehet enni, de az áztatás miatt előzetes tervezést igényel; a munka része kb. 10 perc
Pénz: kb. 200 Forint volt a fenti mennyiség
Hazai alapanyagokból, az olívaolaj és a fűszerek egy része kivételével.

1 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon érdekes recept, szeretem az ilyen különleges ételeket kipróbálni. Feltétlen elkészítem, de lehet szalonnával, vagy mindkét változatot, a kíváncsiság kedvéért.:)) Köszi a receptet.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails