2007. október 29., hétfő

Müzliszelet házilag

Nem igazán kedvelem a csokoládét – legalábbis a csokinak nevezett, de egyébként csupa cukor, s kakaót alig látott édességeket nem. A jó minőségű étcsoki persze más :-) Így aztán mikor mások csokit eszegetnek – csemegének, tízórainak, desszertnek –, akkor én inkább müzliszeletet rágcsálok. Ezentúl ráadásul saját készítésűt.

Nincs vele sok munka, nem is drágák a hozzávalók, és a tetejébe még finom is. Érdekel, hogy hogyan készül? Akkor katt ide.

Ezt az alapreceptet elolvasva pedig menthetetlenül beindult a fantáziám. Ha a boltiból van sokféle, miért ne lenne a háziból is? A barnacukor-vaj-zabpehely egyveleget megtartva alapnak, lehetne mondjuk alma-dió-fahéj. Csoki-kókusz (jó étcsokival!). Szilva-mogyoró-fahéj. Birsalmasajt-pirított dió. Változatosan, mint a Tündércsemege... Zabpehely helyett pedig lehetne akár más pehely is vagy müzlialap. Barnacukor helyett esetleg méz vagy gyümölcscukor. A lényeg csak az, hogy a felolvasztott cukor-vaj keverék szépen bevonja ezeket a szilárd hozzávalókat, meg a tepsibe terítve jól össze legyen nyomva az egész, hogy a kész szeletek ne hulljanak szét. Tepsibe ragadás ellen pedig fóliát rakok alá, s hogy egyenletes legyen a vastagság, a tetejére is jön egy réteg fólia, majd a tepsi párja, s egy jó erős nyomkodás. A hűtőbe rakva pedig a felső tepsibe nehezéknek belepakolok pár üveg körtelét :-) A kész szeleteket itthoni fogyasztásra besorakoztatom egy fedeles fémdobozba, ha meg útra akarom magammal vinni, legfeljebb majd becsomagolok párat. Amúgy kár lenne a papírért is, meg a fáradtságért is :-) Csomagolgatás helyett inkább kipróbálok egy újabb változatot...

Utólagos kiegészítés: Nagy szemű zabpehelyből szépen összeáll, apróbb szeműből kicsit kevesebb kell bele. A birsalmasajtos úgy jó, ha egy marék extra birsalmasajtot rakok még bele, és persze emiatt egy maréknyival kevesebb zabpelyhet.

További utólagos kiegészítés: Ez tényleg olyan jellegű, mint a bolti müzliszeletek. Azóta egy kicsit más változatot is felfedeztem a műfajban - erről meg itt írtam.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails