2008. június 13., péntek

Cseresznyebefőtt

A tavaly felfedezett natúrbefőtt igen nagy sikert aratott a télen. Akkor őszibarackot, körtét meg rumos szilvát csináltam így. Most meg cseresznyét.
Egy sajnálatos eset miatt pedig idejekorán megvolt a kóstolás is: az egyik üvegnek nem zárt jól a teteje, így kénytelen voltam elfogyasztani a tartalmát. Finom volt! A többit jó szívvel teszem el szűkösebb időkre.

Befőzéssel kapcsolatos általános hasznosságokról itt írtam.

11 megjegyzés:

Unknown írta...

Hú, nagyon tetszik az írásod. Kezdő "befőzős" vagyok, pontosabban leszek az idén, nagyon tartok attól, hogy elis álljon amit munkával, pénzzel elkészítek. Ez a cukormentes változat igencsak tetszik, csak a férjem édesszájúbb mint én ,így azon gondolkodom teszek el hagyományosan is. Figyelem tovább blogodat és várom a folytatást. Ismeretlenül is gratula!!

Dulmina írta...

Jó munkát a befőzéshez, és remélem, nem bánod meg, hogy belevágtál :) Egy darabig számomra is elég misztikus és bonyolult dolognak tűnt, aztán rájöttem, hogy nem is olyan ördöngősség...

spumi írta...

szia kedves dulmina!
megpróbálkoznék cseresznye befőzéssel :)
kérdés: mennyire fontos hogy kuktát használjak? (merthogy nekem nincsen)
bármilyen lábas nem felel meg? kérjem el anyukám kuktáját? :)
kérdés 2: cseresznyét magozni érdemes? vagy maggal is jó szted?
köszi, ha tudsz válaszolni!

Dulmina írta...

Kedves Spumi!
Egyszer csináltam kukta nélkül, egy sima nagy fazékban, amit benne az üvegekkel is jól le tudtam fedni. A biztonság kedvéért kicsit tovább főztem így. Nem tudom, hogy a kukta mellőzése miatt volt-e, de kihűlve nem mindre (csak kb. háromnegyedükre) húzódott rá az egyébként vadonat új fedő. A "fedőbajosakat" persze nem mertem utána sokáig tartogatni, inkább hűtőbe raktam és felhasználtam hamar, hogy ne legyen érkezésük megromlani. Amúgy kérdezték már többen, hogy kukta nélkül megy-e, de utána nem számoltak be a tapasztalataikról, így erre nem vállalnék garanciát. (Kuktában készítettből úgy 500 üveg körül tartok, 1% alatti romláskárral, úgyhogy arról ki merem jelenteni, hogy biztosan működik.)
A cseresznyét én mindig maggal teszem el, és gyakran a meggyet is, ha nincs időm/kedvem kimagozni. Az ízén nem ront a mag, engem meg személy szerint nem zavar, hogy fogyasztáskor ki kell köpni.
Jó munkát, sok sikert a befőzéshez!
Dulmina

spumi írta...

köszi szépen! akkor marad anyukám kölcsön-kuktája, maggal :)

spumi írta...

még egy dolog eszembejutott, bocsánat :)
kérdés 3 : a kuktában a víz ellepi az üvegeket?

Névtelen írta...

Kedves Dulmina!

Épp a kuktában vannak a cserkóbefőttek. Azt szeretném kérdezni, hogy a kuktába kell e kihűlni, vagy főzés után kivehetem és rakhatom a következőt?
Előre is köszönöm a választ:Franciska

Dulmina írta...

Spumi: A víz úgy 3/4-ig lepje el az üvegeket, vagy ha kicsik és több rétegben vannak, akkor az alsó sor teljesen víz alatt van, és a felsők is legalább félig.

Franciska: Ha csak egy menetet csinálok, akkor a kuktában szoktam hagyni kihűlni, ha viszont többet és kell a kukta a következő adagnak, akkor a tűz elzárása után úgy fél órával óvatosan kiszedem és átrakom őket szárazdunsztba (egy rossz plédbe csomagolom, hogy lassan hűljenek ki). Fogókesztyű használata javallott, mert ekkor még nagyon melegek. A kuktába a maradék vízhez töltök valamennyi hideget, és úgy rakom bele a következő adag befőttet. Langyos víznél nem szokott gond lenni, forróban esetleg elpattanhat az üveg (viszont felesleges lenne újat melegíteni).

Névtelen írta...

Kedves Dulmina! Köszönöm a modern módszerek leírását, holnap kipróbálom a kuktás cseresznye befőttet.
Mi a helyzet a kukacossal. Szedtem szép, édes feketét, de amint magozom, látom, hogy szinte mind kukacos. Egyes szemeken szinte nem is lehet észrevenni, csak ha hosszasan vízben állnak, kezdenek kimászni belőlük, illetve magozáskor látom, hogy a mag körül elszíneződtek. Egyszer a befőtt tetején elég sok volt belőlük, nagyon gusztustalan volt, de lehet, hogy végső soron nyersen sokszor megesszük észrevétlenül. Üdvözlettel: GJA

Névtelen írta...

Kedves Dulmina!
Sok cseresznyét szedtem, de a feldolgozás során azt látom, hogy szinte minden szem kukacos. Te mit csinálnál vele?
Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel: GJA

Dulmina írta...

Kedves GJA!
Mint Te is írod, a vízbe áztatás hatására kijön valamennyi, de persze ezt se jó túlzásba vinni, mert egy idő után a cseresznye íze is kiázik. Ennyire tömegesen én még nem jártam így, de olyan bizony-bizony előfordul, hogy a befőttben ott úszkál egy-kettő; hiába a többszöri gondos átnézés, csak belekerült valahogy. Én nem vagyok rá finnya, a befőttet megeszem attól, hiszen, valóban, valószínűleg nyersen sem vesszük mindig észre.
Párom mondja, hogy ők viszont jártak így, hogy tömegesen kukacos volt a saját termésű cseresznye, de ugyanúgy eltették, és a készáru ízén ez semmit sem változtatott.
Szóval szerintem gusztus kérdése, hogy ki-ki megeszi-e, normál esetben nem okoz bajt.
Ha saját termés és sok van és nem megy megenni, kidobás helyett megfontolnám a cefre -> pálinka című hasznosítási lehetőséget is (ha más nem, eladásra, mert nem fogyasztok ilyen tömény alkoholt).
Dulmina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails