2008. szeptember 30., kedd

Savanyú káposzta házilag

Tavaly Rigor útmutatása alapján kezdtem, aztán lassan ebből is kialakult a saját változat.

Természetesen ehhez is fontos a jó alapanyag (a piacról megoldom): a legjobb a kifejezetten savanyítani való, kissé "lapos" alakú káposzta, de ha épp nem sikerül ilyet szerezni, megteszi a gömbölyű is. Aztán kell egy üveg, aminek erősen szűkül a szája, így a lé alatt marad mindig a tartalma. Aztán a káposzta szeleteléséhez egy deszka meg egy jó éles kés. Nekem legalábbis így sikerül kézsérülés nélkül a darabolás :) Először félbevágom, majd vékony szeleteket faragok le belőle, a torzsáját ezúttal kihagyva (nyersen megenni finom, "jutalmul" a nagy munka után). Fűszerezésnek tengeri só, de csak érzéssel (az ebben az állapotban enni kellemestől azért legyen valamivel sósabb - ha nem elég sós, akkor nem savanyodni, hanem penészedni fog). A lesózva kicsit állni hagyott káposztát jó szorosan betömöm az üvegbe, s ha nem engedett elég saját levet a sótól, akkor egy kis vízzel pótolom ki, hogy jól ellepje. A tetejére meg egy szelet száraz kenyér jön (lehetőleg rozs, meg főleg amilyen épp van), s hogy könnyű legyen majd eltávolítani, egy vászondarabba vagy konyhai papírtörlőbe csomagolom. Kistányérral lefedem, és langyos helyre teszem (bágyadt őszi napsütés is megteszi, illetve télen fűtőtest közelébe). Célszerű alá is tenni egy tányért, mert amikor beindul, akkor kifuthat. Arra ügyelek, hogy mindig ellepje a lé, szükség esetén vízzel pótolom, illetve egy tiszta evőeszközzel időnként lenyomkodom a káposztát. 2-3 nap elteltével eltávolítom a tetejéről a kenyeret, de még hagyom savanyodni tovább. Miután elkészült, hűvös helyen tárolom, már persze ameddig el nem fogyasztom :)

Nagy kedvencem belőle a vega székelykáposzta: árpagyönggyel összefőzve, tejföllel tálalva. Még kimosni se kell hozzá, mert nem vad savanyú, és nem is túl fűszeres.

-------
Utólagos kiegészítés:
Ezeket is készítettem már belőle:

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Vasárnap reggel csináltam egy üveggel. Tegnap este megkóstoltam a káposztát, de annak még semmi íze (a leve viszont nagyon finom). Mit gondolsz, vegyem le a kenyeret, és érleljem tovább nélküle, vagy hagyjam még rajt?

Dulmina írta...

Én pár nap után le szoktam venni a kenyeret, és úgy érlelem tovább.
Olyan savanyú sose lesz így, mint a bolti, ezért nem is kell kimosni, mikor ételbe használom.

Névtelen írta...

Nagyon finom lett. Készült már belőle töltött káposzta, székelykáposzta és kipróbáltam a te árpagyöngyös változatodat is, nagyon ízlett és frissen is finom.

Sokkal egyszerűbb kezelni, mivel nem kell külön megfőzni, így a
"legyen némi savanyú káposzta íze, de ne legyen nagyon savanyú" probléma egyszerűen megszűnt, ez így mindenkinek ízlik a családban.

Nálam mostantól alaprecept, köszönöm!

Dulmina írta...

Örülök, hogy nem csak nekem vált be.
Máris teszem a hivatkozást az Alapreceptek közé oldalra.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails