2008. szeptember 23., kedd

Kompótok ideje

Nemrégiben ilyen kincsre bukkantam a sufniban egy doboz mélyén:

Mint látható, befőzés-mániám nem az idén kezdődött :) Meg azzal a problémával sem most először kell szembenéznem, hogy nincs hova tenni a sok-sok készárut. Más örülne, ha lenne ennyi házi finomsága, és büszkén kisorakoztatná egy hatalmas polcra (most elképzelek egy hatalmas, plafonig érő polcot, csinos stelázsipapírral meg minden, s rajta a befőttjeimet, dzsemjeimet meg egyebeimet :) Én meg, szégyenszemre, kénytelen vagyok bedobozolni egy részét, és úgy elrakni valami olyan helyre, ahol nincs nagyon útban. Így persze nincs minden szem előtt, úgyhogy jó esély van elfeledett finomságok fellelésére.

Abban az évben nagy felfedezés volt számomra a vörösboros körte, s valószínűleg annyira olcsó lehetett a körte, hogy üvegbe is jutott belőle. Nem kell különben semmi nagy dologra gondolni, ez egy egyszerű körtekompót, annyi csavarral, hogy víz helyett vörösbor a leve.

Kompótot meg mindenki tud főzni, nem igaz? Bár recepteket olvasgatva úgy tűnik számomra, hogy elég tág határok között mozog, hogy ki-ki mire esküszik. Én például a következőkre:
  • Kevés gyümölcs, sok lé - így innivalóra sincs gond egy darabig (a gyümölcs meg jó külön, vagy gabonakásákhoz)
  • Hámozni csak ha muszáj - avagy lusta is vagyok, meg pocsékolni se szeretek :)
  • Darabolás leginkább falatnyi kockákra
  • Megfőzni csak éppen - a puha gyümölcsöt sokszor elég csak belerakni a forró lébe, lefedni, elzárni alatta lángot, és így hagyni egy ideig; de a többit se szeretem agyonfőzve (ha véletlenül mégis túlfőtt, akkor inkább turmix -> ivólé)
  • Minimális édesítés (kóstolgatással állapítom meg, mennyi is az annyi), az is gyümölcscukorral vagy megkristályosodott mézzel (amit inkább nem olvasztgatok ki külön, teába meg nem megy, mert azt üresen iszom)
  • Fűszerezés: fahéj vagy szegfűszeg, esetleg puncs fűszerkeverék; ha még erős illata van a kiszedett, megszárított daraboknak, akkor nem átallom egy új kompótba újra felhasználni őket
  • Citromkarika rendben, ha épp van itthon citrom (süteménybe megreszelt héjú példányok kifejezetten nyerők!), ha viszont nincs, citromsavval is elmegy. A barnulás témát sem aggódom túl, tapasztalatom szerint ha meg is barnult picit, főzéskor világosodik valamennyit.
  • "Önként jelentkező" (picit hibás, de még nem romlott) almák, körték, birsek rendkívüli eljárás keretében kompótban végzik - a pontos összetétel változó, a rendelkezésre álló alapanyagok függvényében
(A fenti képen épp birs van, a saját termésből.)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails