2008. szeptember 14., vasárnap

Vegának lenni... néha vicces :)

Aki szembe megy a közízléssel, bizony nem mindig könnyű ezt elfogadtatnia a környezetével. Nekem bőven kijut a megjegyzésekből az étkezési szokásaim miatt, de vita helyett inkább lazára veszem a figurát. Néhány esetet pedig utólag is megmosolygok.

Érdekes kifejezésekkel tudják illetni a vegákat. Ezek közül a kedvencem a "fűevő" és a "pitypangzabáló". Utóbbira teljes komolysággal közölni szoktam, hogy különben a zsenge pitypanglevél ehető, és nagyon finom. Az illető legtöbbször nem győz mentegetőzni, hogy nem gondolta komolyan. De én igen! Meg lehet kóstolni.
Az ételeimre meg gyakran mondják, hogy "nyúlkaja". De úgy vagyok vele, hogy nyúlkaját még mindig jobb enni, mint nyulat! :)

Kezdő vegaként (tehát tavaly ősz táján) gyakran megkaptam, hogy húst enni márpedig kell, mert a húsnemevés az egyoldalú táplálkozás, ami nagyon veszélyes. Először azt hoztam fel mentségemre, hogy nálam a zöldségek sora nem ér véget a krumplival, és a gyümölcsöké sem az almával. Aztán jobb ötletem támadt: kihívtam az illetőt a kertbe, és megmutattam neki a komposztálót, tetején az utóbbi napok konyhai hulladékával. Krumplihéjon meg almacsutkán túl volt ott például szőlőcsoma, céklahéj, sütőtökhéj, káposztalevél, karfioltorzsa, paprikacsutka, répazöld, és még ki tudja, mi minden, szép színes kavalkádot alkotva. Na, ennyit az egyoldalúságról... (Vajon ő evett annyiféle húst ugyanazon idő alatt, ahányféle zöldséget én? :)

Amióta sikerült leépítenem mindenféle húskészletet itthon, bizony vendégeknek se főzök húsost (lassan a gondolattól is rosszul vagyok, ha ilyesmit kellene tennem). A kolbászmentes rakott krumpli meredeken hangzott, de valami fura okból mégis nagy sikere volt. Meg is indokolták, hogy azért, mert legalább a tojással nem spóroltam. Nem kenyerem az átvágás, így bevallottam, hogy az bizony kurkumás tejföl volt, amit ők tojásos besamelnek néztek. De a dicséret ugye nem visszavonható (vagy akkor nem is volt őszinte).

Innen-onnan hallott félinformációk alapján néha megkapom, hogy biztosan beszervezett valami szekta, ami tiltja a húsevést, és azért vagyok kénytelen lemondani róla. Aztán kiderül, hogy alaposan keverik a szezont a fazonnal. Így lassan szállóigévé lesz nálam, hogy nem vagyok Jehovás. (Náluk különben csak a vér tiltott minden formában, így kaják közül a véres hurka meg ilyesmik. A Krisnások vegák, de az meg nem szekta.) Ezek után persze mondhat bármit az illető a vegaság ellen, valahogy nem hiteles.

8 megjegyzés:

Rossamela írta...

A férjem válasza a "és nem nehéz megállni, hogy ne egyél húst? kérdésre az, hogy az a legnehezebb benne, hogy állandóan ilyen kérdésekre kell válaszolni. 18 éves tapasztalat mondatja velem, hogy erre is igaz, hogy minden csoda három napig tart, megszokják, sőt, látva-kóstolva az ételeidet, be is látják, hogy mennyire nem egyoldalú táplálkozás ez (már ha okosan csinálják, persze).

Dulmina írta...

Ez nagyon jó válasz - alkalomadtán én is elsütöm! :)
Különben 1 év alatt is van némi javulás, főleg, amióta látják, hogy milyen jól érzem magam így. Szóval nem reménytelen...

Sütis néne írta...

tőlem meg gyakran megkérdezik, ha nem eszem húst, akkor mit eszek egyáltalán?! ....
mintha csak abból állna az étrend!;-P

ja, igen, és egyébként a jehovások sem szekta!nagyon sok rendes emnert ismerek akik jehova tanúi, és egy biztos, megbízhatóbbak és rendesebbek mint az átlag!

Sarasvati írta...

Nekem fogynom kellett volna a vegetarianus elettol... es nem fogytam, ugyhogy biztos azota is hust eszem :)

Névtelen írta...

Engem is néha cikiznek, de én a gabonát hagytam el az étrendemből, nem a húst:). Ökológiailag nem a legszerencsésebb, de én úgy hiszem, hogy egészségügyi szempontból az:).
Laci

Kriszta írta...

Sajnos az ilyen kérdések soha nem fognak elfogyni. Én 15 éve vagyok vega, de mivel mindig megismerek új embereket, mindig jönnek ugyanazok a kérdések, csak másoktól...
Ja, és a 15 év ellenére még mindig élek és virulok... :o)

Ayte írta...

"Hús nélkül nem lehet jóllakni!"
Nem-e??? :)

Névtelen írta...

Örömmel olvastam a soraid. 20 éve vagyok vegetárius és még ma is kapok hideget-meleget az étkezésemmel kapcsolatban. Életem lgjobb döntése volt, hogy lemondtam a húsról

nawesh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails