2008. szeptember 27., szombat

Ötzöldséges rizs pataki tálban

Egy tál rizs megfőzése miatt biztosan nem égetném a sütőt, bármennyire kényelmes módszer is. No de ha a teljes ebéd elkészül így, az más! Tegnap ez történt:

Beáztattam a pataki tálat, a fedelével együtt. Aztán összeszedtem a zöldségeket, alaposan megsikáltam őket körömkefével (így nem kellett meghámozni), majd felkockáztam őket, és összekevertem a darabokat. A címben ígért öt zöldség pedig, két-két közepes darabot véve mindegyikből: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, cékla és pasztinák. Amikor ez megvolt, kiöntöttem a tálból a vizet, majd az aljára terítettem egy bögre megmosott, lecsepegtetett barna rizst. Ráöntöttem másfél bögre vizet, ízesítettem egy teáskanál tengeri sóval, majd rászórtam a zöldségkeveréket, végül ráillesztettem a tál fedelét. Betettem az egészet a hideg (!) sütőbe, bekapcsoltam 200 fokra, és 1 órán át sütöttem, majd a forró sütőben hagytam még egy kicsit. Ezalatt a rizs felszívta a vizet, és a zöldségekkel együtt finoman megpuhult. A tányéromon a zeller zöldjéből tépkedtem rá díszítésnek. Én egytálételként ettem, de természetesen köretként is megállja a helyét.


A pataki tálban sütve sokkal intenzívebb ízűek lesznek a zöldségek, mint serpenyőben sütve/párolva. A pontos összetétel és a rizs-zöldség arány tetszőlegesen változtatható, bár én ennek a színét és az ízét is nagyon rendben találtam. A gabonával dúsítva pedig laktatóbb, mintha csak zöldségek lennének benne.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails