2008. április 1., kedd

VKF! XIV – 5. rész: Tészták – még!

Bizony, még mindig nincs vége: hiszen a száraztészták nem csak önálló ételként készíthetők el, hanem hagyományosan remek kiegészítői a leveseknek. Ezeket mindenképpen sok tojással készítik, no meg apróbbra vágják. Igazi művészet egyenletesre csinálni az aprókockát, eperlevelet, cérnametéltet vagy épp csigát.

De ha nincs kéznél száraztészta, akkor tojást, lisztet és csipet sót összekeverve készülhet csipetke (viszonylag sűrű tésztából belecsipkedve az ételbe), nokedli (a csipetkéétől lágyabb tésztából szaggatva), vagy akár csurgatott tészta (kevés liszttel, folyósra hagyott tészta beleöntve a forró ételbe – és nem azonnal összekavarva, hogy legyen ideje megszilárdulni).

A nokedli készülhet köretként is, mondjuk gombapaprikás vagy pörkölt mellé. Vagy önálló étel is lehet tojásos nokedli formájában. Ehhez a kifőtt, leszűrt nokedlit egy nagy serpenyőbe rakom kevés olajjal, majd felvert tojást öntök rá és összesütöm. Házi csalamádéval mennyei lakoma!

Tésztából van a gombóc is, meg a derelye! Csak ennek a tésztának főtt krumpli az alapja, amellé kerül bele liszt, tojás és zsiradék.

(Folytatom...)

----------

Kapcsolódó bejegyzések:

1. rész: Magyar ízek

2. rész: Tésztagyúrás, darabolás

3. rész: Kifőtt tészták hagyományosan és egy kis csavarral

1. recept: Diós-almás metélt

(Noodles with apples and walnuts)

4. rész: Tésztaételek

2. recept: Öregtarhonya reformosan

(Tarhonya or lebbencs)

5. rész: Tészták – még!

3. recept: Tojásos nokedli csalamádéval

(Dumplings with eggs and mixed pickles)

6. rész: A mű angol nyelvű összefoglalója

(Hungarian home-made száraztészta)

7. rész: Záró gondolatok

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails