2008. január 8., kedd

Kincs! Kincs! Óriási kincs!

Még az ünnepek előtt erre a kincsre bukkantam a Vaterán:


Ez a keksznyomó, a békebeli, masszív kivitelben, a csehszlovák ipar remekei sorozatból. A papírja szerint 1986-ban készült, és előző gazdája szerint eddig még nem volt használva (egyébként ezt a szerkezet kinézete is alátámasztja - tényleg vadonat újnak látszik).

Én meg mindjárt munkára fogom, mert már csak ilyen vagyok :-)

Hmm... Mit is süssek? Ezek közül valamit? Vagy inkább ezek közül? Vagy inkább valami újat?

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Anyukámnak is pont ugyanilyen van, csak nem a vateráról :) Az egész fém, tök masszív.

Dulmina írta...

Igen, a mi családunkban is ilyen volt, csak annyit használtuk az évek folyamán, hogy elkoptak a "fogai" :-( A manapság kapható példányok pedig messze nem ilyen masszívak.

Névtelen írta...

Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy neked hogy jön le a keksznyomóról a keksz? Én bárhogy próbálom ráragad. Ha pedig nem olyan puha-ragacsos a tészta, akkor akad a foga és nem nyomja ki. Kérlek segíts...
Zeb

Dulmina írta...

Kikent tepsire nyomom (sütőpapírnál gondok vannak), és próbálok ráérezni arra a kekszméretre, ami még szép, de a tepsihez jobban vonzódik, mint a kinyomóhoz. A túl kicsi (nem jó, mert törik), túl nagy (csúnya), vagy épp késsel levakart (szintén csúnya) példányokat meg összegyúrva újból berakom.
Mindenhol azt olvasom, hogy kinyomás előtt hűtőbe kell rakni a tésztát - nekem valamiért hűtés nélkül működik jobban (a konyhában egy tányéron vannak letakarva a tészták, kb. 3 félét szoktam egy sütés alkalmával csinálni).
Remélem, előbb-utóbb Neked is sikerül ráérezned :)

Farkasbarack írta...

Végre valaki, aki ilyet használ!!! Talán tudsz nekünk segíteni. Van ilyen kütyünk, de hosszú agytornáztatással se sikerült rájönni, hogy ezt hogy lehet működésbe hozni... :D Kaphatnánk valami leírást, hogy hogyan kell használni?

Dulmina írta...

Alját meg a tetejét le lehet csavarni. Az alján a formázó cserélhető, a tetején meg a tészta megy bele. Jól be kell nyomkodni, ne nagyon legyen levegős, és nem kell teljesen teli rakni. A lecsavart fölső részén lenyomod a kart, aztán be a rúd felé a fölötte lévő fület. Ekkor fel tudod húzni a rudat. Így rácsavarod, és a kar nyomkodásával már lehet is nyomni a kekszeket a kikent tepsire. A tésztaállagot jól el kell találni, ez egy kis tapasztalást igényel. Méret úgy érzésre - általában egy kattintásnyi elég szokott lenni. De amúgy nagyon egyszerű és praktikus, én rengeteget használom. Remélem, Neked is sikerül!

Névtelen írta...

Sziasztok! Én ma vettem a fáradságot és gondoltam, kipróbálom az enyémet, amit kb. 6,5 éve vettem. (Eddig csak szemeztem vele) Az elején minden jól ment, de aztán az a bigyó, ami lenyomja a fogas tengelyt, szerintem elgörbült, mert nem akad bele. Nem vagyok egy izompacsirta, de el vagyok kenődve... :( Muszáj volt a tésztát kinyújtani és kiszúrni, és most dupla cuccal van teli a konyha, de sajna a gép nem működik (szerintem ez valami olasz és ránézésre masszívnak tűnt). Mit lehet ezzel most csinálni? Egyébként a dobozra rá van írva, hogy 3 év garancia, tehát eredetileg jó márkának kéne lennie, ha ezt vállalták...
Előre is köszi, ha valaki tud valami megoldást!

Dulmina írta...

Én is jártam egyszer így egy gyengébb darabbal, mikor túl kemény volt a tészta, amit ki akartam nyomni vele. Szerencsére apukám vissza tudta hajlítani valahogy az elgörbült alkatrészt, és így még óvatosan tudtam használni - amíg nem vettem egy masszívabbat :) (de erre már nagyon vigyázok).

Roza írta...

Nekem is pont ugyanilyen van, anyukám vette még régen, de nem használta... Nekem meg csak nemrég tűnt fel, hogy milyen kincsek rejtőznek a lakásban :)
Már egy ideje szemezek vele, de ma jött el a napja, hogy ki is fogom próbálni - természetesen a te receptjeid, segítségeid alapján.
Örültem, hogy rátaláltam a blogodra, mert ahogy látom, te tényleg tapasztalt vagy a keksznyomók használatában :)

Dulmina írta...

Jó sütögetést, remélem, hamar lesz sikerélmény!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails