2008. április 14., hétfő

A gabonás hét lezárásaként...

Izgalmas kihívás volt minden nap más és más gabonából készíteni valamit. Természetesen kicsit előre gondolkodtam a receptkereséssel, és a végül elkészített ételek mellett még több hétre való olyan receptet gyűjtöttem össze, amiben látok fantáziát. Szóval lesznek még gabonás receptek a közeli-távoli jövőben, ha nem is ilyen kampányszerű akcióként...

Jó volt rendszert vinni a válogatásba, és olyan napokon, olyan gabonákból is kezdeni valamit, ami amúgy ritkábban szokott előkerülni. A régebbi receptjeim áttekintésekor igen szembetűnő volt, hogy a búza és a zab sokkal gyakrabban előfordult eddig nálam, mint a többi (bár a búza főleg valamilyen liszt formájában csak). Pedig mondjuk a köles vagy a kukorica sem kevésbé jól variálható, mint a talált receptek mutatják. De ami késik, nem múlik, próbálom majd "felzárkóztatni" őket.

Azt azért már az akció kezdetekor örömmel konstatáltam, hogy egyik gabona sem új alapanyag lesz a konyhámban - nemcsak hogy fellelhető volt itthon mindegyik valamilyen formában, hanem legalább a kipróbálás szintjén már használtam is őket.

Most is sikerült finom, és változatos típusú ételeket készíteni belőlük, végül több új recept lett, mint amennyit az elején célként kitűztem. A legnagyobb kihívás a "rozslisztből, de ne kenyeret" probléma feloldása volt (ma pedig vettem rozspelyhet a rozsos lehetőségek bővítéséhez :), a legjobban pedig a kukoricamálé ízlett, bár mindegyik receptet szívesen elkészíteném máskor is, ha úgy jön ki a lépés.

Mindent összevetve: örülök, hogy belevágtam, hasznos és tanulságos volt.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails