2011. január 29., szombat

"Pásztortarhonya" hajdinából (vegán)

Nem vagyok különösebb híve a hagyományos ételek utánzásának épp a fő hozzávaló kihagyásával, lecserélésével valami másra. Merthogy lehet akármilyen finom az így kapott új étel, jön az összevetés az eredetivel, és - főleg, ha még egy lapát elfogultsággal is tetézzük - nem jó, mert nem olyan. Ez sem olyan. Csak azért hagytam meg a nevet mégis, mert valóban ebből a receptből kiindulva főztem, és Isti, aki korábban még nem evett hajdinát, evés közben egyből azt mondta rá, hogy valamelyest hasonlít a tarhonyára. Ő persze a reform-vega irányba elfogult, meg egyébként is nyitott az újdonságokra, úgyhogy rögtön hozzátette, hogy blogba vele. A Főkóstoló szava márpedig parancs, úgyhogy íme a recept:


"Pásztortarhonya" hajdinából
(vegán recept)


Hozzávalók (3-4 adaghoz):
  • 1 bögre (2,5 dl) hajdina
  • 2 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1/2 kilónyi krumpli
  • 1 üveg (800 ml) házi natúrlecsó
  • kb. 2 bögre víz
  • 1 evőkanál natúr vegamix
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál sós paprikakrém
  • tengeri só ízlés szerint, ha szükséges
  • természetes füstaroma (ha van - nagyon illik hozzá, de külön emiatt biztos nem vennék)

Elkészítése:
  1. A hajdinát szűrőbe rakva meleg vízben alaposan átmossuk, majd lecsepegtetjük.
  2. A krumplit meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
  3. Egy vastag aljú edényben, amiben majd az egész étel elfér, felmelegítjük az olajat, és kevergetve átpirítjuk rajta a hajdinát (pár perc).
  4. Hozzáöntjük a lecsót, plusz annyi vizet, hogy kényelmesen ellepje (úgy számítsuk, hogy két bögre vizet beszív a hajdina, mire megfő, a többi az étel levét szaporítja). Beleszórjuk a fűszereket is, és összekeverjük.
  5. Miután felforrt, kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a krumpli és a hajdina megpuhul (25-30 perc).
  6. A végén sózzuk, ha szükséges, valamint a füstaromával ízesítjük, ha akarjuk.

Idő: kb. 45 perc, ebből kb. 20 perc munka
Pénz: kb. 500 Forint
Alapvetően hazaiból.

 

3 megjegyzés:

atira írta...

Ezt kipróbálom.

Névtelen írta...

szia

olyan problémám lenne, h a hajdina elkészítés után tele van ilyen apró fekete, héjnak kinéző, kemény vmikkel, a képen lévő ételben viszont semmi ilyesmit nem látok.. van erre vmi praktika, mit tudok ezzel kezdeni?

a választ előre is köszi
ancsa

Dulmina írta...

Ancsa:
Főzés előtt is voltak a hajdina közt apró fekete magocskák? (Előfordul.) Azokat ki kell szitálni vagy válogatni. Ha főzés közben lettek valahonnan, akkor fogalmam sincs, mi lehet... a hajdina barnás színű és puhára fő a héja is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails