2011. január 31., hétfő

Talált anyagból

Adott egy lakatlan ház, benne egy örökölt spájz, mindenféle évjáratos befőttel, konzervvel. Ide jön a Gasztroblogger és a Főkóstoló, néha csak egy-két napra, de ha úgy jön ki, akkor akár egy hétig is bírják. Merthogy tennivaló az akad bőven, kutyafuttában képtelenség vele észrevehetően haladni. A pakolás-lomtalanítás mellett persze nincs idő hosszas főzőcskére, de a sok bolti mellett legalább naponta egyszer jólesik valami házi. Valami, amit nem nagy munka elkészíteni, és lehetőleg felhasználhatók hozzá a még fogyasztható készletek. Az most mellékes, hogy hőseink maguktól nem vennének olyat, de ha már ott van nekik, és az egér még nem előzte be őket a megevéssel, akkor csak ráfanyalodnak. Például ilyenekre:
  • Olajos kenyér: extra szűz olívaolajat öntünk egy kistányérba, és kenyérfalatkákkal kimártogatjuk - így az olaj sem avasodik meg, és vajat se kell annyit venni
  • Padlizsánkrém: a kamrában fellelt sült padlizsán "befőtt", némi olívaolajjal, sóval, bazsalikommal összekeverve (a Főkóstolónak némi fokhagyma is került bele, miután én kivettem a részem hagymamentesen)
  • Zakuszka: ha netán találunk egy-egy üveggel elfekvőben, az ám a királyság!
  • Lekváros kenyér, kalács: néha elmegy egy kis édes kenyérrevaló is, már csak hogy fogyjon az a rengeteg dzsem és lekvár
  • Házi befőttek és gyümölcs ivólevek
  • Tea, kivételesen az sem baj, hogy csak filteres
  • Tészta, valamilyen kész paradicsomszósszal + rá pár csepp olívaolaj és némi bazsalikom
  • Sárgaborsófőzelék krumplikockákkal (szerencsére önbesűrítős, csak víz meg némi fűszer kell a fő hozzávalók mellé)
  • Rizs (sóval, kurkumával ízesítve), mellé káposztával töltött paprika savanyúság (a csalamádés rizs tán szabadon)
  • Rizs / árpagyöngy, a párolás vége felé egy üveg fűszeres szósszal összefőzve (bolti, amit a leírás szerint pirított hússal kéne és a rizs a köret lenne, de két vega fogyasztó esetében a hús ugye felejtő) - meglepően ízletes volt
  • Rizs, levétől lecsepegtetett konzerv gombával
  • Rizs, sóval, paprikával, kurkumával és bazsalikommal fűszerezve, a végén pedig levétől lecsepegtetett borsó és kukorica konzervvel összekeverve - másnap a maradékba további egy-egy konzerv és fűszerezés került, így az már inkább zöldségpaprikás lett egy kis rizzsel dúsítva
A halkonzerveket meg majd odaadjuk egy húsevőnek...

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails