2011. január 16., vasárnap

Paradicsomos lencseleves (vegán)

Első kipróbálása óta többször is készítettem már ezt az egyszerű, de igen jól eltalált levest. Az érdem nem az enyém, első és azóta is nagy kedvenc vega szakácskönyvemből, Kurma dásza Ínycsiklandó vegetáriánus receptek című gyűjteményéből való. Ebből vendégvárónak is simán be mertem vállalni a kísérleti receptet (mert ugye mikor próbáljon ki a gasztroblogger valami újat, ha nem olyankor, mikor ki van centizve az idő és nem egyedül eszi majd meg a főztjét, bárhogy is sikerüljön az). Nem is okozott csalódást, sőt! Megrögzött húsevő vendégem még hús-ízt is felfedezni vélt benne - nagy örömére -, csak persze pontosan tudta, hogy nálam vega menü van, így kizárt, hogy tényleg legyen benne hús, vagy akár húsos alaplé. Lám, anélkül is lehet olyat főzni, ami még neki is ízlik :)


Paradicsomos lencseleves
(vegán recept)



Hozzávalók (3-4 adaghoz):
  • 1 bögre (2,5 dl) barna lencse
  • 4 bögre víz
  • 2 teáskanál koriander
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • pár tekerésnyi frissen darált bors
  • 2 teáskanál tengeri só
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 330 ml (1 Kubus üveg) paradicsomlé vagy "paradicsomkoktél" (az egész paradicsomokat csak a legvégén teszem bele és épphogy összemelegítem; látványos levesbetét lesz belőlük)
  • 10-12 szem kis zöld paradicsom (saját kiegészítés, szerintem nagyon illik hozzá - szezonon kívül persze kimarad)
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld (vagy 1 kis marék szárított)

Elkészítése:
  1. A lencsét beáztatjuk egy éjszakára, vagy legalább néhány órára (így hamarabb megfő).
  2. Az áztatóvizéből kiszedett lencsét feltesszük főni 1 liternyi vízben, a mozsárban összetört korianderrel együtt.
  3. Amikor majdnem puha (15-20 perc, lencsefüggő), hozzáadjuk a többi ízesítőt is, valamint a paradicsomlevet és a kb. fél centi vastag karikákra vágott zöld paradicsomot, és így főzzük készre (kb. 5 perc).
  4. Végül beleszórjuk az összevágott/morzsolt petrezselyemzöldet.

Idő: kb. fél óra + áztatás, de csak minimális munka
Pénz: kb. 250 Forint
Alapvetően hazaiból, a fűszerek kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails