Köleses krumplileves
(vegán recept)
Hozzávalók (5-6 tartalmas adaghoz):
- 3 répa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- bő 0,5 kg krumpli
- pár evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
- 1 evőkanál pirospaprika
- víz
- 1 dl hántolt köles
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál szárított zöldfűszer (nálam most kapor, de tetszés szerint lehet például tárkony, majoránna, lestyán, petrezselyemzöld, stb.)
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 1/2 teáskanál kurkuma
- 6-7 evőkanál burgonyapehely
- fehérborecet vagy citromlé a tálaláskor (elhagyható)
Elkészítése:
- A zöldségeket meghámozzuk, és falatnyi hasábokra vágjuk.
- Egy vastag aljú fazékban felmelegítjük az olajat, majd kevergetve átpirítjuk rajta a zöldségeket.
- Öntünk rá egy kis vizet, rászórjuk a paprikát, és elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
- Felforraljuk, majd kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a zöldségek puhulni kezdenek (kb. 10 perc).
- Hozzáadjuk a szűrőben megmosott kölest és a fűszereket, és addig főzzük, míg minden megpuhul benne (újabb kb. 10 perc).
- Kevergetés mellett beleszórjuk a burgonyapelyhet, besűrítve vele a levét.
- Szükség szerint beigazítjuk a fűszerezését, valamint szórunk bele a felhasznált petrezselyem és zeller összevágott leveléből.
- Így is tálalható, vagy savanyún is finom (ha megoszlanak a vélemények, érdemes külön kínálni hozzá az ecetet vagy citromlevet, s ki-ki a tányérjában keverhet bele egy teáskanálnyit).
Idő: kb. 45 perc
Pénz: kb. 300 Forint
Hazai alapanyagokból, a fűszerek egy része kivételével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése