2011. január 18., kedd

Köleses krumplileves (vegán)

Tartalmas, szinte már egytálételnek is beillő téli leves, kölessel dúsítva.


Köleses krumplileves
(vegán recept)



Hozzávalók (5-6 tartalmas adaghoz):
  • 3 répa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • 1 zeller
  • bő 0,5 kg krumpli
  • pár evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • víz
  • 1 dl hántolt köles
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított zöldfűszer (nálam most kapor, de tetszés szerint lehet például tárkony, majoránna, lestyán, petrezselyemzöld, stb.)
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 6-7 evőkanál burgonyapehely
  • fehérborecet vagy citromlé a tálaláskor (elhagyható)

Elkészítése:
  1. A zöldségeket meghámozzuk, és falatnyi hasábokra vágjuk.
  2. Egy vastag aljú fazékban felmelegítjük az olajat, majd kevergetve átpirítjuk rajta a zöldségeket.
  3. Öntünk rá egy kis vizet, rászórjuk a paprikát, és elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
  4. Felforraljuk, majd kis lángon, lefedve addig főzzük, míg a zöldségek puhulni kezdenek (kb. 10 perc).
  5. Hozzáadjuk a szűrőben megmosott kölest és a fűszereket, és addig főzzük, míg minden megpuhul benne (újabb kb. 10 perc).
  6. Kevergetés mellett beleszórjuk a burgonyapelyhet, besűrítve vele a levét.
  7. Szükség szerint beigazítjuk a fűszerezését, valamint szórunk bele a felhasznált petrezselyem és zeller összevágott leveléből.
  8. Így is tálalható, vagy savanyún is finom (ha megoszlanak a vélemények, érdemes külön kínálni hozzá az ecetet vagy citromlevet, s ki-ki a tányérjában keverhet bele egy teáskanálnyit).

Idő: kb. 45 perc
Pénz: kb. 300 Forint
Hazai alapanyagokból, a fűszerek egy része kivételével.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails