Krumplis Graham kenyér
(vegán recept)
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos víz
- 0,5 dl olaj
- 30 dekányi héjában sült krumpli (maradék), meghámozva és tökreszelőn lereszelve
- 50 dkg Graham liszt, átszitálva
- 3 teáskanál só
- 1 teáskanál barnacukor
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóit kenyérsütőgép tartályába mérjük a listán szereplő sorrendben, és elindítjuk a Dagasztás programot. Kenyérsütő gép hiányában kézzel is meg lehet dagasztani, ebben az esetben célszerű az élesztőt felfuttatni a langyos vízben a cukorral. Lágy, de nem ragadós tésztagombócot kell kapnunk a végén, szükség esetén további víz, illetve liszt hozzáadásával állítsuk ezt be.
- Enyhén lisztezett felületen hosszúkásra formázzuk, és egy tollkenő vagy ecset segítségével vékonyan kiolajozott püspökkenyérformába vagy mázas cseréptálba rakjuk, tetejét éles késsel bevágjuk.
- Langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Én a sütőbe szoktam betenni, amit ezután 50 fokra kapcsolok, megvárom, míg felmelegszik, majd elzárom.
- Ha megkelt, 200 fokra kapcsolva 30 percig, majd 180 fokra visszavéve a hőt még 20 percig sütjük. Utána még kb. negyed órát az elzárt, de még meleg sütőben hagyjuk.
- Rácsra borítjuk, és akár máris lehet óvatosan szeletelni és enni.
Tipp:
- A kenyérsütő gépben is meg lehet sütni, de tapasztalatom szerint ha van megfelelő "rendes" sütőnk, akkor csak a dagasztást érdemes a gépre bízni, a sütés nagyságrendekkel jobb emígy, és minimális plusz munkát jelent a formázás.
Idő: 2,5-3 óra elteltével lehet enni, ebből kb. 15 perc munka
Pénz: kb. 250 Forint
Alapvetően hazai hozzávalókból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése