2011. január 6., csütörtök

Krumplis Graham kenyér (vegán)

A héjában sült krumpli maradékából ez is lehet, nem mindig pogácsa. A krumpli az ízének és az állagának is nagyon jót tesz, nyugodtan mehet mellé a 100% Graham liszt.


Krumplis Graham kenyér
(vegán recept)


Hozzávalók:
  • 2,5 dl langyos víz
  • 0,5 dl olaj
  • 30 dekányi héjában sült krumpli (maradék), meghámozva és tökreszelőn lereszelve
  • 50 dkg Graham liszt, átszitálva
  • 3 teáskanál só
  • 1 teáskanál barnacukor
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)

Elkészítése:
  1. A tészta hozzávalóit kenyérsütőgép tartályába mérjük a listán szereplő sorrendben, és elindítjuk a Dagasztás programot. Kenyérsütő gép hiányában kézzel is meg lehet dagasztani, ebben az esetben célszerű az élesztőt felfuttatni a langyos vízben a cukorral. Lágy, de nem ragadós tésztagombócot kell kapnunk a végén, szükség esetén további víz, illetve liszt hozzáadásával állítsuk ezt be.
  2. Enyhén lisztezett felületen hosszúkásra formázzuk, és egy tollkenő vagy ecset segítségével vékonyan kiolajozott püspökkenyérformába vagy mázas cseréptálba rakjuk, tetejét éles késsel bevágjuk.
  3. Langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). Én a sütőbe szoktam betenni, amit ezután 50 fokra kapcsolok, megvárom, míg felmelegszik, majd elzárom.
  4. Ha megkelt, 200 fokra kapcsolva 30 percig, majd 180 fokra visszavéve a hőt még 20 percig sütjük. Utána még kb. negyed órát az elzárt, de még meleg sütőben hagyjuk.
  5. Rácsra borítjuk, és akár máris lehet óvatosan szeletelni és enni.

Tipp:
  • A kenyérsütő gépben is meg lehet sütni, de tapasztalatom szerint ha van megfelelő "rendes" sütőnk, akkor csak a dagasztást érdemes a gépre bízni, a sütés nagyságrendekkel jobb emígy, és minimális plusz munkát jelent a formázás.

Idő: 2,5-3 óra elteltével lehet enni, ebből kb. 15 perc munka
Pénz: kb. 250 Forint
Alapvetően hazai hozzávalókból.
 

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails