2011. január 3., hétfő

Krumplis-túrós pogácsa (lakto-vega)

Kedvelt téli étek nálunk a héjában sült krumpli. Persze ebből nem érdemes keveset csinálni: úgy jó, ha tele a tepsi. Másnap a hideg maradék viszont már nem valami kívánatos. Ha sok, akkor krumplilepény a sorsa, ha kevesebb, akkor valami kelt tészta. Például ez a pogácsa, ami a krumplinak és a túrónak köszönhetően nemcsak finom, hanem fantasztikusan puha is - pedig barna lisztből van!


Krumplis-túrós pogácsa
(lakto-vegetáriánus recept)

 
Hozzávalók:
  • 1 dl langyos víz
  • 1 csomag (7 g) szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
  • 2 teáskanál barnacukor 
  • 25 dekányi héjában sült krumpli (maradék)
  • 25 dkg túró
  • 50 dkg Graham liszt, átszitálva
  • 4 csapott teáskanál tengeri só
  • 1 kis pohár (175 g) kefír vagy natúr joghurt
  • 1 dl olaj
Elkészítése:
  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben a cukorral.
  2. Közben meghámozzuk és tökreszelőn egy nagy tálba reszeljük a krumplit, hozzámorzsoljuk a túrót, majd hozzátesszük a többi belevalót is. Végül az élesztővel egy puha, de nem ragadós tésztagombóccá gyúrjuk. Szükség esetén további langyos víz, illetve liszt hozzáadásával érjük el ezt az állagot (sok függ a pontos krumplimennyiségtől, a liszttől és a túrótól is).
  3. Langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
  4. Enyhén lisztezett munkafelületen 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk, éles késsel bevagdossuk a tetejét, majd kis pogácsákat szaggatunk belőle, amiket aztán szilikon sütőlappal bélelt (vagy ennek hiányában egyszerűen kikent) tepsire sorakoztatunk. A leeső részeket újragyúrjuk, és ugyanígy további pogácsákat formázunk belőle.
  5. 180 fokon 25-30 percig sütjük; akkor van kész, amikor láthatóan pirul a teteje.

Idő: kb. 2 óra elteltével lehet enni, és úgy 2,5 óra összesen, amiből jó fél órányi a munka
Pénz: kb. 600 Forint
Hazai alapanyagokból.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails