Fűszeres zöldparadicsom-szósz
(vegán recept)
Hozzávalók:
- 2,25 kg éretlen paradicsom, volt közötte a teljesen zöldtől a majdnem érettig minden
- 0,5 kg paprika
- 4 teáskanál koriander
- 2 teáskanál mustármag
- 2 teáskanál tarkabors
- 4 teáskanál só
- 2 teáskanál mustár
- 3 evőkanál gyümölcscukor
- 2,5 teáskanál Stabark
- A paradicsomot megmossuk, felkockázzuk. A paprikát is megmossuk, és a csutka eltávolítása után szintén felkockázzuk. Mehetnek egy vastag aljú, nagy fazékba (az enyém 6 literes).
- Alágyújtunk, és időnként megkeverve addig főzzük, míg a paradicsom levet enged, de a darabkák még "haraphatóak".
- Közben mozsárban összetörjük a szemes fűszereket, és így adjuk hozzá, a sóval és a mustárral együtt.
- A cukrot elkeverjük a Stabarkkal, és ezt is belekeverjük a szószba.
- A fűszerek hozzáadása után főzzük egy kicsit, majd vegyünk ki egy kanálnyit, és langyosra hűlve kóstoljuk meg. Ízlés szerint lehet változtatni a fűszerek mennyiségén és/vagy arányán, nekem ennyivel volt kellemes.
- Amikor jól átforraltuk, és az ízét és az állagát is megfelelőnek ítéljük, levesszük a tűzről, és előkészített üvegekbe kanalazzuk.
- Celofánnal bélelt fedőt csavarunk rá, majd pár percre fejreállítjuk. Végül szárazdunsztba rakjuk, hogy lassan hűljön ki.
A kiinduló receptet az A la carte Kulinária blogon találtam, köszönet érte. Én - saját ízlésemhez alakítva - kevésbé fűszeresen (a zöldségeket nagyságrendileg dupláztam, a fűszereket viszont nem, sőt, a cukrozásból alaposan visszább vettem), és darabosabbra készítettem (kihagytam a turmixolást). Ezzel a mennyiséggel 7 db Nagymama lekváros (370 ml) és 1 db Erős Pistás (220 ml) üveg lett tele.
Idő: kb. 2 óra mindenestül
Pénz: kb. 600 Forint a fenti mennyiség
A zöldségek hazaiak voltak, a fűszerek - jellegükből adódóan - nem.
2 megjegyzés:
Finomnak igérkezik és szeretném, majd elkésziteni, de nemtudom, hom mi az a Stabark.Ha megirnátok meg köszönném
tisztelettel István
A Stabark egy tisztán növényi alapanyagokból álló zselésítő por, amelyet dzsem kocsonyásító helyett szoktam használni. A hozzávalók listájában a nevére kattintva egy webáruház honlapjára jutsz, ahol kép is van róla, meg be is lehet szerezni. Vagy Stabark helyett tetszőleges dzsem kocsonyásítóval is el lehet készíteni, a többi alapanyag össz súlyához arányosan véve a mennyiséget úgy, hogy a kocsonyásító zacskóján szereplő gyümölcs+cukor helyett ez a paradicsomos-paprikás-fűszeres egyveleg megy hozzá.
Megjegyzés küldése