2011. január 10., hétfő

Sárgaborsóleves krumplival (vegán)

Kedvenc rakott krumplimat készítettem vacsorára a minap. A krumpliszeletek megfőzéséhez használt léből pedig ez a leves lett másnapra. Szeretem ily módon hasznosítani a zöldségek főzőlevét, hiszen ízletesek, mint egy alaplé, a krumplié pedig a belefőtt keményítő miatt már sűrítést sem igényel, sőt, van, hogy inkább hígítanom kell még egy kis vízzel. Eredetileg ugyanis csak annyi vizet használok, hogy jól ellepje a főzni kívánt zöldséget, de ne legyen túl bőven, mert teljességes felesleges, melegíteni is, meg a zöldségek ízét kioldani is. Csak mérsékelten sózom, így akár inni is jólesik, mikor már csak langyos, a többit pedig rakosgatás helyett azon frissiben felhasználom valamilyen ételhez. Most például ez a finom, tartalmas téli leves lett belőle.


Sárgaborsóleves krumplival
(vegán recept)


Hozzávalók (4 adaghoz):
  • kb. 1 liter krumplifőzőlé (ennek hiányában víz)
  • 1 bögre sárgaborsó
  • 1 marék krumpli
  • 1-2 evőkanál natúr vegamix
  • 1-2 mokkáskanál őrölt köménymag
  • 1 babérlevél
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • só, szükség szerint
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj a tálaláskor
  • őrölt pirospaprika a tálaláskor (elhagyható)

Elkészítése:
  1. Meg se kell várni, hogy kihűljön a krumplifőzőlé, miután felhasználtuk a benne főtt krumplit, ebbe meg beleszórjuk a megmosott sáragaborsót, és feltesszük a tűzre.
  2. Meghámozzuk és kis kockákra vágjuk a krumplit, és ezt is hozzáadjuk a készülő leveshez, amit ízlés szerint hígíthatunk vízzel, ha túl kevésnek és/vagy túl sűrűnek találjuk.
  3. Belerakjuk a fűszereket is, és addig főzzük, míg a borsó és a krumpli megpuhul (20-25 perc). Ahogy főnek, ezek is sűrítenek még a levén, úgyhogy nem is kell semmilyen egyéb sűrítés bele. A végén kóstolgatással beigazítjuk a fűszerezését.
  4. Tálaláskor, amikor már ehető hőmérsékletű, megcsorgatjuk egy kis hidegen sajtolt napraforgóolajjal (így nem mennek tönkre a hőtől az olaj értékes anyagai), valamint ízlés szerint paprikát is keverhet bele ki-ki a tányérjában.

Idő: kb. fél óra összesen, ebből úgy 5 percnyi munka az elején
Pénz: kb. 150 Forint

Alapvetően hazaiból, a fűszerek kivételével.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails