2009. március 25., szerda

Gyorsjelentés a kertből

Pár mondat arról, hogy mi újság odakint:
  • Felszedtem az összes csicsókát, és elég széles sávban felástam a helyét. Így még igen sok ottfelejtett darabot találtam (télen a kissé fagyos földet nem túrtam át alaposan). A vágott, de már láthatóan csírázásnak indult darabokat visszaraktam nagyjából sorba, hogy meglegyen az utánpótlás. A vetni valókat elosztogattam, az "öklök" (mert a nagyja bizony ekkora, és elég sok) még feldolgozásra várnak a sufniban: savanyúság lesz majd belőlük (hétvégén visszakaptam az üres üvegeket).
  • A tavaszi hagymás virágok közül sokkal kevesebb bújt ki, mint tavaly. A jácintok teljesen eltűntek, és úgy néz ki, hogy a tulipánok se nagyon fognak virágozni. Egyedül a nárciszok ígéretesek, bár szerintem azok is megfogyatkoztak.
  • Hétvégén családi segítséggel megvolt a komposzt kipakolása és széthordása. Egy év alatt is igen sok megérett, az a kevés meg, ami nem, az idén betöltött adagot szaporítja. A kert minden olyan részébe került a kész komposztból, ahová növényeket tervezek vetni/ültetni, meg maradt még egy jókora kupac amolyan eseti felhasználásra.
  • Vannak új fűszernövény-magok, hamarosan kezdem a palántanevelést, illetve a megfelelő időben a kinti vetést. A múlt héten már kilyuggattam az összegyűjtött tejfölös/joghurtos poharak alját, és a belevaló is megvan már. A tavalyi poharak nagy része is használható még, azokban csak a földet kell kicserélni.
  • Az évelő fűszernövények szépen hajtanak odakint, és úgy néz ki, hogy a kis fák is mind túlélték a telet. A bokrok (josta, szeder, piros és fekete ribizli, egy kis bodza) is szépen hajtanak, csak a málnák között vannak károsodott példányok.
  • Haszonnövények közül a csicsóka mellett a pasztinák volt igazán sikeres tavaly, így idén is vetettem egy sort a vízvezeték egy szakasza fölé (mélyen fellazított talajban nem lesz elágazó - ez pedig 2 éve igen mélyen fel volt ásva :) Mást nem is tervezek, mert a tavalyi tapasztalat azt mutatja, hogy nem érdemes (ezekben a témákban marad a piac).

6 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Kicsit irigykedem, amiért Te így időben vagy a kerti munkálatokkal. Gyümölcsfákról nem írtál, az nincs a kertedben? Vagy nemigen terem?

Dulmina írta...

Nekem könnyű, mert én itt lakom, így kisebb munkákat egy-egy szétnézéssel egybekötve elvégzek :)

A gyümölcsfák nagy része még új telepítés, talán idén már lesz egy-két szem termés mutatóba (remélem). Van cseresznye, sárgabarack, meggy, vörösszilva, utóbbi háromból több fajta is. Az öreg sárgaszilván viszont temérdek virág lesz, aztán majd meglátjuk... Ezen kívül egy halódó birs van még, amit eddig csak azért nem vetettem ki, mert nem volt meg, hogy mi kerüljön a helyére. Ígéretem van naspolyára, nagyon örülnék, ha idén tényleg össze is jönne a telepítés.

Bombadil Toma írta...

én is terveztem egy ilyen beszámolót a blogomon, de sajnos még sehol sem tartok. talán majd ezen a hétvégén, mert az hallottam, jó idő lesz. mindesetre, az összes évelő fűszernövényem átvészelte a telet, és még a fügefám sem károsodott:) a hatféle paradicsom-palánták, azért már szépen fejlődnek az ablakban... :)

starfi írta...

Dulmina, merrefelé laksz? nagyon szívesen vennék tőled szaporítani való csicsókát, hogy legyen saját a kertben:) mikor érdemes leginkább telepíteni, tavasszal?

Dulmina írta...

Toma: Legyen is jó idő! Nekem is bőven van még mit csinálni. Én még nem bontottam le a csicsókaszárat a fügefákról, de lassan ideje lesz...

Starfokker: Most a legoptimálisabb a csicsókaültetés, ezért adtam mindenkinek ebben a hónapban. Szegeden lakom, de ha messze van, írj magánban (dulmina_kukac_citromail_pont_hu) postacímet. Összeválogatok még egy adagot, és elmegy levélben. (És ez már tényleg az utolsó lesz.)

starfi írta...

Dulmina, a levelet elküldtem (star_fokker@hotmail.com címről), köszönöm szépen a segítséged!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails