2009. július 2., csütörtök

Joghurtos uborka-újkrumpli saláta


3 jó közepes újkrumplit enyhén sós vízben megfőztem. Közben felkockáztam egy negyed kilónyi uborkát (héjastul), valamint 1 sárga húsú paprikát is. Az öntethez 1 kis pohár (175 g) natúr joghurtot elkevertem egy kis marék összevágott majorannával és némi sóval meg frissen darált borssal. Amikor már járta a villa a krumplit, levettem a tűzről, és hideg vizet engedtem rá, hogy mihamarabb le tudjam húzni a héját. Azután felkockáztam, öntöttem rá egy kis fehérbort, és óvatosan összeforgattam (hamar "beitta" a bort, és remek íze lett tőle). A saláta összeállításakor egymásra rétegeztem az előkészített hozzávalókat (így nem törődnek az összekeveréssel), majd rájuk öntöttem a joghurtos keveréket, és már tálaltam is. Könnyű vacsora volt 2 személy részére.

Az alapötletként szolgáló receptet a No Salty webszakácskönyvben olvastam. Ezt alakítottam az itthon épp fellelhető alapanyagokhoz és a saját ízlésemhez.

10 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Kedves Dulmina!
Vár nálam valami!

http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/07/one-lovely-blog-award.html

KryaSpirit írta...

Dulmina, ez egy nagyon jó kis recept! Ki fogom próbálni.

sedith írta...

Hát, ez nem éppen idevág...
Tegnap cseresznyebefőttet tettem el, úgy, ahogyan javasoltad: minden nélkül, kuktában gőzölve. Nem tudom, milyen lesz, remélem, nem fogunk csalódni benne!:) Most 5 kis üveggel tettem, próbaként, de ha beválik, akkor más gyümölcsökből is így fogom készíteni!
Nekem nem esett túlságosan össze, leve is csak nagyon pici lett az alján. Csupán a gyümölcsök kissé veszítettek élénk színükből. Így kellett történnie?
Üdv, Edith

Dulmina írta...

Igen, az enyémek is épp így viselkedtek, aztán álltukban engedtek még egy kis levet. Ha a fedő behúzódott, akkor nem lesz tartóssági probléma. És remélem, ízleni fog! :)

Gitta írta...

Dulmina, kukkants be hozzám, kaptál valamit!
puszi, Gitta

sedith írta...

Nekem nagyon ízlett (az egyik üveg áldozatul esett:D), a párom meg.. ejj, nem mérvadó, mert amúgysem szereti a befőtteket. Nem is érte tettem, hanem főleg a lányokért!:D Mondtam neki ő majd menjen télen a fáról szedni cseresznyét, mi megesszük a befőttet. És azt is, amit a fagyasztóba tettem. :D Tegnap a meggyből is tettem így el, de ezúttal 7 kis üveget, mert annyi is belefért. A cseresznyénél nem jöttem rá erre.

Szóval, akkor úgy kellett történnie, hogy felpúposodik a fedelük. Én eleinte megijedtem, hogy miért lett olyan, de mire kihűlt, láttam, hogy visszahúzódott és sejtettem, hogy amolyan vákuumozási folyamat ez. A meggyre szerettem volna rumaromát önteni, de elfelejtettem. :P Így lesz rumos cseresznye-meggylekvár. Persze, ha el nem felejtem ismét beletenni. :D

Még valami... anyósomnak is mondtam tegnap a módszert és kissé csodálkozva, kissé hitetlenül fogadta, de azt hiszem, sikerült elérni, hogy ha eltesz valamit, legközelebb így is megpróbálja. Annál is inkább, hogy cukorbeteg.
Üdv, Edith

Dulmina írta...

Renata, Gitta: Köszönöm!

Benzsi: Remélem, nem bánod meg :)

Edith: Örülök, hogy Neked is ízlik az így eltett befőtt! Első olvasatra nekem is hihetetlen volt, de a tapasztalat azt mutatja, hogy remekül működik a módszer. A rumosak is finomak szoktak lenni, bár elég "ütősek" :)

Ungvári Szilvia írta...

Kedves Dulmina!

Immár sokadik olvasód vagyok, aki ajánlja Neked is a díjat!

Nézz be hozzám!

sedith írta...

Meglett a meggybefőtt is, na, ez, mivel puhább volt, jobban összeesett és a lé is kb. ellepte.
A meggylekvárom angyon finom lett, tulajdonképpen meggy és cseresznye vegyesen. És rumos is lett, de nem rendes rumot használtam, csak aromát. Két pici lányom van, nekik mégsem adhatok alkoholos dolgokat!:) És különben egyszer készítettem egy lekvárt, amibe pálinkát írt. Beletettem, de szerintem elrontotta. Olyan csípőskés letta z íze, mintha készült volna felfőni, megromlani. Pedig nem volt semmi baja, sőt, két év után úgy osztogattam szét a maradékot!

Dulmina írta...

Hű, nagyon belehúztál a befőzésbe!
Nálam most a sárgabarack lett ilyen levesebb fajta, de szerintem ízre rendben lesz.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails