2009. március 11., szerda

Almás pitetorta (vegán)

Jó régen készítettem almás sütit, mivel mindig inkább a friss, nyers almára szavaztam. De mostanra igencsak felszaporodtak az apró, és némileg már fonnyadni kezdő darabok, így azokkal kivételt tettem.

A kókuszos lepény tésztáját készítettem el hozzá, igaz, kicsit csökkentett mennyiségben: a lisztekből csak 4-4 evőkanállal vettem most. Mindezt azért láttam jónak, mert nem akartam összefüggő tésztaréteget a tetejére.

A töltelékhez felnegyedeltem az almákat, kivágtam a magházukat, majd ezen oldaluk felől "kireszeltem" őket a héjukból. Így megspórolom a hámozást, és még a csücskök se maradnak ott az egyes darabok végén. A héjnak legfeljebb a széléből megy bele egy kicsi (de ez egyáltalán nem zavaró), a többi egészben megmarad, és tövig ki lehet belőle reszelni az almát. Így nem is büntetés apró almából csinálni :)

Kikentem a piteformát, majd kibéleltem a tészta 3/4 részével, jó magas peremet csinálva a szélén. Beleraktam a lereszelt almát, miután enyhén kinyomkodtam a levét (és amíg sült a pite, jutalmul megittam). A maradék tésztával és almadarabkákkal díszítettem. A töltelék ízesítésétől szándékosan eltekintettem, hiszen magában is ízletes almából volt (ráadásul több fajtából vegyesen).

180 fokon 30 percig sütöttem előmelegítés nélkül, majd a forró, de már elzárt sütőben hagytam még egy ideig.

Melegen is egész jól lehetett szeletelni, és az íze sem okozott csalódást.

2 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon csinosak a pitéid, tortáid, akár édesen, akár sósan készülnek...

Dulmina írta...

Ha már az összetételük mérhetetlenül egyszerű, legalább az elrendezés legyen egy kicsit "extra" :) Ezt sose találom ki előre, mindig csak úgy jön, és aztán megállapítom, hogy egész más érzés egy olyannak melléülni, ami még jól is néz ki.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails