2009. október 5., hétfő

Szőlőbefőtt

A hétvégén beszerzett kemény, nagy szemű fajta szőlő egy részéből befőttet készítettem a szokásos módon. Mivel én frissen is magostól eszem a szőlőt, ehhez se bajlódtam a magozással. Kb. 3/4 részére összeesett a gyümölcs, és ezúttal majdnem ellepi a lé a szemeket.

Elképzelésem szerint nem csak mint befőtt lesz finom, hanem természetes édesítőként is lehet majd használni (s ha az adott esetben mégis inkább mag nélkül volna jó, majd akkor kiszedem a szükséges mennyiségből - ezt a fajta szőlőt egyébként nem nehéz magozni). Legfőképp a dzsemkészítés jutott eszembe a témában: nyárvégi-őszi gyümölcsökből eddig is többféle ilyet készítettem (körtével, birssel, de még bodzával is), de ennek segítségével a szőlőszezonon kívül érő gyümölcsökből is lehetséges lesz ez.

Vegyes befőtt műfajban ezúttal csak a szőlő + körte kombinációból lett néhány üveggel.

Idő: kb. 45-50 perc / 3 üveg (üvegmosás, berakás, dunsztolás), ebből kb. 20 perc munka (remekül lehet mellette mást csinálni, én például számítógépes munkával párhuzamosan szoktam - a befőttberakás pont elmegy szempihentető szünetnek, és kifejezetten jó, ha a kidunsztolt befőtteket nem azonnal teszem át a kuktából a szárazdunsztba, hanem kicsit később)
Pénz: kb. 110 Ft/üveg (3/4 kilónyi szőlő belemegy a szabvány, 720 ml-es üvegbe)
Olyannyira hazai alapanyagból, hogy a házamtól alig pár kilométernyire termett.

9 megjegyzés:

Hajnal írta...

Igazán jó ötlet szőlőből befőtt :-)) Képet nem tudsz róla mutatni? Megnéztem volna milyen lett!!
Képzeld csináltam őszibarackból is natur befőtett,de tönkre ment :( A cseresznye még mindig bírja!! Mi lehetett a baj??

Nóra írta...

Olyan csodaszép lehet a kamrád, telis-tele az eltett gyümölcsökkel, zöldségekkel. Állnék ott tátott szájjal, mint egy múzeumban. :-)

Dulmina írta...

Miután ma csináltam még egy adagot a maradék szőlőből, meg kiszedtem a korábbi üvegeket a szárazdunsztból, készítettem képeket is, úgyhogy meg lehet nézni.

Barackból én is rengeteget csináltam idén is, de még mind bírja. Igazából a tisztaság meg a jól záródó fedő a lényeg; ha netán kihűlés után nem látom homorúnak a tetejét, akkor inkább előrehozott kóstolót tartok belőle :)

A kamrám... illúzióromboló leszek: egy sötét sufni, zsúfolt polccal, ami meg oda nem fér, az felcímkézett kartondobozokban és ládákban tornyosul. Tavaly ilyen volt a szebbik része (vakuval bevilágítva). Szezon végén idén is megmutatom :)

kenyi írta...

Örök emlék a nagymamám kamrájából a szőlőbefőttek és a piszkebefőttek (gondolom, te is ezen a néven ismered a gyümölcsöt, hiszen egy környéken élünk) sorakozója. Ahogy a címet elolvastam, egyből megjelent a kép előttem. Köszi neked, mert nagyon-nagyon kedves emlék!!!

Nóra írta...

Nagyon guszta, igen valahogy így képzeltem! :-)

Dulmina írta...

Tényleg, a piszke is hasonlóan nézett ki! Idejét se tudom már, olyat mikor ettem befőttként - azt a keveset, ami szokott teremni, mindig leeszem frissen a bokorról.

Renata Kalman írta...

Hétvégén mi is leszedtük a megmaradt szőlőt, a java a hetek során elment kóstolgatásnak, szerencsére nem egyszerre érik, több fajta van.


off: padlizsánt szoktál látni felétek? milyen árkategória nagyjából?

Dulmina írta...

Én meg a piacon veszek mindig más és más fajta szőlőt :) És még a must-projekt is hátravan az idén.

Padlizsánból kevés volt most, egy-két kilónyit ha tudtam venni egyszerre. A múlt hétvégére már külön meg volt beszélve a nénivel, hogy félreteszi nekem, amit tud szüretelni és hoz piacra. Ő most 150 Ft/kg adta, ebben vegyesen volt kicsi s nagy, de minőségileg teljesen rendben voltak. Máshol ettől azért drágább volt (250 Ft/kg körül, vagy 50-100 Ft/db, olyan közepestől felfelé - alku persze van :), no meg ők szerintem nem közvetlenül termelők.

Renata Kalman írta...

Köszi szépen!
Nálunk a kertben a padlizsán nem igen szeret, idén egy darabom sem lett :(

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails