2009. január 11., vasárnap

Befőttek ideje

Ez is eljött: most már nem készítem, hanem fogyasztom őket - elég jó ütemben. Merthogy igen ízletesre sikerültek: eddig cseresznye, meggy, őszibarack, kopaszbarack, szilva és vegyes (körte + szilva + szőlő, fahéjrúddal) volt, ma este következik a vegyesből az a fajta, amelyikben az előbbieken túl bodzabogyó is van még. Átható gyümölcsízük van, merthogy nem is került más az üvegbe, csak érett, ízletes gyümölcs (ezzel a módszerrel tettem el mindegyiket, meg még paradicsomot is). Az egy évvel korábbi őszibarackokból is találtam még két üveggel, azoknak sincs semmi bajuk (pedig már akkor is hanyagoltam a tartósítót). A rumos változatok igen "ütősek", hiszen a jó zárás miatt nem tudott hova párologni belőlük az alkohol.

A mustok (fehér és piros) is finomak, és egy sem forrt meg. Örülök, hogy be mertem vállalni a hőkezelés nélküli eltevést, és inkább egy kis nátrium-benzoátot kevertem bele, meg persze jó helyen tároltam. Így most sem főzöm bele semmibe (mert akkor ugyanott lennék, mintha főzve raktam volna el), inkább megiszogatom natúr, üdítőként. Jövőre is készítek, ha sikerül megfelelő szőlőt szerezni hozzá.

A dzsemek is jól sikerültek, csak az nem akkora újság, mert a betöltéskor általában marad darab üveg, ami egyben kóstoló is. Meg azokat már korábban elkezdtem felbontogatni, mikor melyikhez volt kedvem, vagy kellett valamilyen étel kiegészítőjének (emiatt aztán általában több bontott üveg is sorakozik a hűtőmben).

Az ivóleveket is folyamatosan fogyasztom, szinte az adott gyümölcs szezonjának elmúltával kezdve. Ezekben sincs tartósító, tehát teljesen olyan, mintha friss kompótot turmixolnék össze. Kis mennyiséggel, külön azt úgyse csinálom, nagyban viszont elmegy. Paradicsomszószt is csak addig eszek házi léből, amíg meg nem jelennek a normális, napérlelte, ízletes paradicsomok a piacon. Akkor megint eljön a friss, nyers gyümölcs ideje.

6 megjegyzés:

Bridge írta...

De jó, hogy belinkelted ezt a kuktásat - annak idején valahogy elsiklottam felette. Nagyon jó ötletnek tűnik, jövőre biztosan kipróbálom.

Az egyik baracklekváromat én is felbontottam. Kicsit savanykás ugyan, de nagyon finom, így natúran is. Ha meg nagyon akarom, még utólag mindig lehet rajta édesíteni.

Brigitta írta...

Szia!
Tuti nem romlik meg tartósítéás nélkül egyik ivólé sem?Nagyon szeretnék én is az idén készíteni,íg adhatnék a kislányomnak.Nem igazán szoktam boltit venni neki.Jobban szeretem ,ha házi.A paradicsomlevet is inkább lefagyasztom,minthogy tegyek bele tartósítót.
Köszi a választ!

Dulmina írta...

Több száz üveg közül egyetlen egy sem romlott meg a tavalyi eltevésből. Ha alaposan elmosod az üvegeket, jól zárnak a fedők (kihűlve ráhúzódik) és tényleg forrón töltöd be a tartalmukat, akkor nem lehet gond.

Brigitta írta...

Köszönöm,biztosan ehhez tartom magam,.és készíteni fogok!
Szeretem a blogodat,már a paprikakrémet is kinéztem magamnak!Gratulálok!:))

Brigitta írta...

Még valami!
Ha nem tudok üvegpalackot szerezni,megteszi a műanyag is?Mennyire bírja ki a meleget szerinted?

Dulmina írta...

Köszönöm a dicséretet; örülök, hogy találtál nálam hasznosat!

A műanyag palackok változóak, találkoztam már olyannal, ami kibírta a műveletet, meg olyannal is, ami csúnyán megolvadt a forró létől. Érdemes előtte forró vízzel kipróbálni. De az üveg mindenképpen célszerűbb, és szebb is :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails