2009. január 30., péntek

Januári gondolatok

Avagy milyen is volt ez a hónap a konyhámban?

A hideg idő beköszöntével megjött a kedvem az igazi téli ételekhez - amiket elvileg karácsony előttre meg az ünnepekre kellett volna időzíteni amúgy... Mindegy, jobb később, mint soha :) Sokat használtam a pataki tálat meg a mázas cseréptálat, és kekszeket is gyakrabban készítettem a megszokottnál.

Nagyon nem kívánom az olajos-zsíros dolgokat, úgyhogy erősen csökkentem mindenben a mennyiséget, vagy akár ki is hagyom. A bő zsiradékban sütött ételek pedig egyelőre felejtőek (lehet, hogy szégyenszemre az idei fánkevés is elmarad). Süteményekbe a vaj meg a margarin helyett inkább étolajat használok újabban - eddig bevált.

Az aszalt gyümölcsök sem bizonyultak túl nyerőnek, pláne beáztatva. Aztán volt pár nap, mikor elkezdtem kívánni a mazsolát. Csak úgy, magában, natúr. A másik, amit hosszú szünet után ismét nagyon kívánok, a fekete tea, különösen az Earl Grey. Természetesen a szálas változat, és natúr fogyasztva.

Észrevehetően kevesebb sót használok, egy csomó dolgot pedig egyáltalán nem sózok meg. Vegyeszöldséges fűszersóból is lényegesen kevesebb fogy, mert inkább sima tengeri sót használok - valahogy nem kívánom az ételekbe azt az általános zöldség-ízt, ha azoknak saját maguktól (a fő hozzávalójuktól) karakteres ízük van.

A hűtőm szinte kong az ürességtől. Na nem azért, mert nincs mit ennem, hanem mert sokkal kevesebb olyan dolog fordul meg nálam, amit hűteni kell. A nem tejes-tojásos ételek maradékát (ha van egyáltalán, mert nagyon sokszor csak egy adagot készítek - ha az étel jellege olyan) nem teszem hűtőbe, hanem így konyha-hidegen simán megeszem őket (a hűtőhideg dolgokkal már régóta ki lehet kergetni a világból - nyáron is a halálom a 'jól behűtve tálaljuk' című felvonás), illetve amiben főztem, abban meg is tudom melegíteni a gázon. A hónap elején nyugdíjaztam a mikrohullámú sütőmet - eddig egyáltalán nem hiányzik (a felszabadult hely viszont nagyon jól jött!).

Fagyasztó-leolvasztás is volt (közben a tartalmát kitettem a teraszra; mindezt egy fagyos napon, úgyhogy semmi bajuk nem lett). Szerencsére könnyen ment, pedig ez a hűtő még nem is volt leolvasztva (és már több, mint 2 éves). Megállapítottam, hogy nálam végképp nem nyerő se készételek, se előkészített alapanyagok parkoltatására. Mert amíg van más, friss, addig nem kell a fagyasztott, és nagyon nem forog benne a készlet. Egyedül a kapor meg a vegafasírtok miatt jó. Nemrég félkész szilvás gombócot is tettem el, meg korábban a szamósza jó volt így, de ennyi. Amit felhasználáskor jó előre ki kell venni, az nem igazán megy - olvasztás és melegítés helyett akkor már inkább összedobok valami frisset.

Nagyon finomak a nyáron eltett befőttek, az utóbbi hetekben igen rájártam a készletre. Ami kevés nyers gyümölcs akad, azt viszont csakis nyersen eszem. Ez főleg alma, igaz, abból több fajta is. Egy kis déligyümölcs (narancs, mandarin, citrancs és banán) is volt - jólesett a hosszú kihagyás után, de mikor elfogyott, nem rohantam újabb adagért. Életemben először ízlett az érett banán.

Egész hónapban kétszer voltam vásárolni, egyszer a közértben és egyszer a piacon. A közértes kör nem volt még létkérdés, csak útba esett. Piacra viszont muszáj volt kimenni krumpliért, hogy legyen a sok csicsókához meg pasztinákhoz. Jövőre több krumplival kell nekivágni a télnek. Amúgy igen kicsi piac volt (pedig vasárnap voltam, és akkor a legnagyobb). Krumplin kívül zöldalmát is vettem, így kilóra megvolt a cucc :)

Jövőre jobban oda kell figyelni, és tartós fagyok előtt szedni fel csicsókát meg pasztinákot bőségesen. Amúgy nem lett bajuk az átfagyott földben, csak elég rossz érzés, hogy ott van jó sok, csak épp hozzáférni nem lehet. Az 1-2 fokos sufniban egyáltalán nem fonnyad, bár ez a hőmérséklet mellett a páratartalomnak is köszönhető. Bent a spájzban nem bírja olyan jól, főleg, amelyik nem zacskóban van.

A kakukkfű nagyon jól bírja a fagyokat, és simán lehet vágni most is, ha kell. A többi évelő fűszernövényem sajnos nincs ilyen jó bőrben (azért remélem, tavasszal megújulnak). A virágládásakat bemenekítettem a sufniba - ott is hideg van, de legalább nem fagypont alatt. Az első fagyok előtt virágcserépbe menekített paprikákból nem lett idebent semmi.

Visszatértek a konyhámba a tejtermékek egy kis joghurt meg sajt erejéig. Úgy tűnik, nincs összefüggés a tejtermékfogyasztás és enyhe krákogásom között. A füstölt parenyica kifejezetten jólesik a szünet után. Nagy tejfogyasztó persze ezentúl se leszek, de ételekben időnként elő fog fordulni valamennyi joghurt, kefír, sajt (ha megszűnik a zsiradéknemkívánásom, akkor vaj és esetleg tejszín is).

Nagyon beválni látszik a karácsony előtt vett csíráztató tál. Rendszeresen sikerül benne a különféle magok csíráztatása (egyelőre napraforgó, retek, tönkölybúza). A csírákat nyersen eszegetem, közvetlenül a tálból; mindig kicsipegetem a nagyját. Ha már nyersen ehető zöldség nem nagyon van, legalább ennyi kényeztetés legyen :)

Idén is etetem a madarakat, az ünnepek óta folyamatosan (előtte nem akartam ideszoktatni őket, mert tudtam, hogy jó darabig távol leszek). Most is cinege van legtöbb, bár úgy tűnik, hogy kevesebb, mint tavaly. Még mindig a diódarabkákat tartalmazó dióhéj és a héjas, natúr napraforgómag a legnépszerűbb eledel.

4 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Jó volt ezt az összefoglalót olvasni. Érdekes, hogy télen én is jobban kívánom a fekete teát. Néha azért mást is (csipkebogyót, kökényt, csalánt) iszom. Teljesen megértem, hogy ilyen gazdálkodás és előrelátás mellett nem kell gyakran vásárolnod. Sőt, amikor mész, talán akkor sem szükségből. Én egy ideje úgy csinálom, hogy csak akkor megyek, ha amúgy is intéznem kell odakint valamit. Ilyenkor összekapcsolom a bevásárlással, de szerencsére itthon is van olyan készlet, hogy egy hónapig biztosan tudnék gazdálkodni vele. Persze nem ehetnénk bármit, de sokféléből választhatnánk. Én ezt egy pénzkimélő megoldásnak is tartom, nem akarok mindig költeni. A fagyasztót elsősorban kenyér és bogyós gyümölcsök töltik ki nálunk meg egy kis borsó és néhány fűszernövény (pl. kapor). Van, amiből a fagyasztottat jobban szeretem a befőtt/ eltett változatnál. A gombát pedig szárítva szeretem tartósítani. A csírák még nem vonzanak, vagy talán nincs türelmem hozzájuk. Inkább az utóbbi.

harmony írta...

szeretnék érdeklődni, hogy vaj és margarin helyett ha olajat használsz akkor az hogyan aránylik? tehát pl. 5 dkg vaj van a receptben akkor az mennyi olaj? jó régóta nem csináltam semmit amibe vaj vagy margarin kellett volna, de most már szeretnék viszont szeretném kiváltani az olajjal. szerinted minden ételben működhet vagy lesz ami nem fog sikerülni?

Dulmina írta...

5 dkg vaj helyett kb. 0,5 dl olajat öntök, de csak úgy szemre - avagy ne koszoljuk edényt a mérés miatt :) Igazából most mindig lefelé csalok egy kicsit a mennyiségből, ha zsiradékról van szó, mert nem kívánom.
Eddig még mindenben működött, bár van, amit nem tudok összehasonlítani, mert sose csináltam az "eredeti" módon. Azt kifejezetten élvezem a tésztáknál, hogy így nem kell külön olvasztani.
A hideg vajjal elmorzsoljuk című akció meg eddig se volt nálam napirenden, az mondjuk nyilván bajos lenne olajjal :))) Vajas krémekbe se biztos, hogy nyerő lenne (szintén ősidők óta nem csinálok ilyet), meg ahol szerepe van a vaj ízének (pl. van, aki azért párolja vajon a zöldségeket - tényleg más ízű így, ízlés dolga amúgy). Olyan recepteknél (főleg sütiknél) lehet még gond, amibe viszonylag sok (20-25 deka, meg még attól is több) vaj/margarin kellene - de mivel ekkora mennyiségben biztos nem esne jól mostanság, ilyet nem is próbáltam olajjal se.

harmony írta...

Nagyon szépen köszönöm Dulmina! Majd próbálkozom, aztán úgyis meglátom mi fog kisülni belőle:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails