2008. november 11., kedd

Zsenge tök csicsókával

Amolyan "tavasz és ősz találkozása" étel. Érdekes módon ilyenkor ősszel sokkal inkább elérhetőek azok a zöldségek, amik a köztudatban tavasziként (kora nyáriként) élnek. Meg nekem jobban is ízlenek ilyenkor, mikor garantáltan szabadföldiek, és a fagyoktól tartva mostanság már annyira zsenge példányokat is leszednek, amiket tavasszal simán hagynának még nőni.

Ilyen volt az a két kis tök is (úgy arasznyiak voltak csupán), amiket ehhez az ételhez használtam. Nyáron újkrumplival készítettem hasonlót, most krumpli helyett csicsókát használtam, és a fűszerezésből is visszábbvettem.

A csicsókát alaposan megmostam, majd hámozás nélkül felkockáztam. Mély serpenyőben kevés olajat forrósítottam, rádobtam a csicsókát, és időnként megkeverve pirítgattam egy kicsit (sokkal gyorsabban puhul, mint a krumpli). Közben megmostam a kis tököket is, és úgy mindenestül felkockáztam őket, csak a szárukat dobtam a komposztba. Hozzáraktam a csicsókához, és együtt sütögettem tovább. Vegyeszöldséges fűszersóval ízesítettem, és rátépkedtem egy jó adag kaprot is. Csak addig főztem, hogy a tök átmelegedjen, de még ne dobja ki a levét. Ekkor még a csicsóka is picit roppanós volt, ami a krumplival ellentétben ennél egyáltalán nem baj. Sőt, így szeretem csak igazán!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails