Csak nem tettem le a főzelékkészítésről :) Persze ma is tejtermék-mentesen oldottam meg a dolgot, ezúttal répából:
A répákat (szűk fél kiló lehetett) meghámoztam, majd a krumplihámozóval vékony szeleteket faragtam belőlük (így garantáltan egyenletes vastagságúak lettek). Mély serpenyőben kevés olajat forrósítottam, rádobtam a répát, és időnként átkeverve sütögettem egy kicsit, majd kis lángon, lefedve pároltam tovább, nem túl puhára (mindössze néhány perc!; ha nagyon száraz, pici víz mehet alá). A végén 2 evőkanál zabpehelylisztet szórtam rá, elkevertem, majd kisebb adagokban hozzáöntöttem kb. 1,5 dl vizet. Így a kötőanyag csak annyi lett, hogy épp bevonta a répaszeleteket, és jó sűrű főzeléket kaptam, villával nagyszerűen lehetett enni. A mennyiség természetesen ízlés szerint változtatható, ha valaki a "szószosabb" állagot kedveli. A végén kevés sóval ízesítettem.
Feltétnek csicsóka-karikákat sütöttem ki olajban. Ennél érdemes odafigyelni, egy darabig fehér, majd hirtelen barnul, könnyen megég. Ennyiből célszerűbb krumplival együtt sütni, de azért így is sikerült. Egyúttal rájöttem, hogy a csicsókás rösti azért nem sikerült, mert a csicsóka sülés közben olyan, mintha karamellizálódna, és ettől ragad annyira.
2 megjegyzés:
Igen, csak ez nem répafőzelék... Inkább valami ízesítőanyaggal bevont répaHALOM.
Igen, itt valóban extra kevés kötőanyaggal készítettem. Ízlés szerint lehet több zabpehyelylisztet és ennek megfelelően több vizet használni, plusz esetleg a répa egy részét leturmixolni, akkor főzelékesebb jellegű lesz.
Megjegyzés küldése